Асоциация на топлофикационните дружества в България напълно подкрепя искането за

...
Асоциация на топлофикационните дружества в България напълно подкрепя искането за
Коментари Харесай

Асоциация на топлофикациите: Затварянето на въглищните мощности ще доведе до колапс на българската енергетика

" Асоциация на топлофикационните сдружения в България изцяло поддържа настояването за преразглеждане на поетия ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания с 40%. За нас реализацията на тази мярка ще докара до колапс на българската енергетика. Ако това се случи толкоз скоро, освен, че ще останем без задоволително електрическа сила, а градове като Перник, Русе, Сливен и други ще останат без преференциалното централно отопление. “ сподели инж. Кремен Георгиев ръководител на Асоциация на топлофикационните сдружения в България.

Според специалиста затваряне на въглищни мощности в толкоз къс период би било публично рисково, изключително поради войната наоколо до нашите граници и енергийната рецесия, ширеща се из цяла Европа, подбудена от нея.

„ Ангажиментът за понижаване на излъчванията с 40% е стихотворец без публично разискване и без да се вземе поради освен ползата на частните сдружения, само че и ползата на страната. Без въглищната енергетика обричаме над 100000 българи на апетит и бедност, обричаме няколко региона на обезлюдяване, обричаме и страната ни, тъй като ще възникне действителен риск да сме на мрачно и студено, защото вносът на сила ще се окаже прекомерно безценен. Още повече, затварянето на въглищните централи толкоз скоро е в прорез с признатото решение на Народното събрание от 2020 година за опазване на работата им. “ сподели инж. Кремен Георгиев.

Според енергийния специалист, в случай че до 2026 година бъдат затворени въглищните топлофикации, евентуално огромна част от популацията на към Стара Загора, Перник и Бобов Дол ще имигрират в чужбина заради липса на благоприятни условия за прехранване и кариера.

„ Подобно решение обрича 3 български региона на цялостен стопански колапс! Независимо от проектите за обективен преход на тези региони, нито един не може да бъде изпълнен в толкоз къс интервал и за жалост негативите от порочно осъществявания проект за декарбонизация на енергийния бранш ще бъдат усетени, както от всички българи, по този начин и от стопанската система на страната ни. “ сподели инж. Кремен Георгиев.

Според специалиста ефикасни решения могат да се вземат след обявяване на цялостните резултати от систематичните разбори от Комисията за енергиен преход пред Народното събрание.

„ Първо би трябвало на национално равнище да вземем решение, което удовлетворява ползите на всички страни и на идващ стадий да стартираме договаряния с Европейска комисия за отпадане на поетите задължения, които не могат да бъдат изпълнени без големи и ненужни вреди освен за енергетиката, а и за стопанската система. “ сподели инж. Кремен Георгиев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР