Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) е изпратила сигнал

...
Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) е изпратила сигнал
Коментари Харесай

Бизнесът изпрати сигнали до службите и КЗК да проверят високата цена на тока

Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) е изпратила сигнал до Министерството на вътрешните работи, Държавната организация " Национална сигурност ", ГДБОП, Комисията за защита на конкуренцията, Главната прокуратура, Специализираната прокуратура, Софийската градска прокуратура в който се желае да бъде разпоредена обстоятелствена инспекция по тематиката с високите цени на тока.

В сигнала си АОБР показва, че съгласно работодателите има следващо безучастие и неупражняване на отговорности от лица с управителни функционалности в Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " ЕАД и БЕХ, както и от страна на министъра на енергетиката като принципал и показват, че е повреден ползата както на страната и нейното сдружение Топлоелектрическа централа " Марица изток " 2, по този начин и на потребителите на електрическа енергия (промишлени предприятия, лечебни заведения, учебни заведения, общински и държавни администрации и др.)

Както е известно цената на електричеството за бизнеса надвиши в някои пикови часове рекордните 400 лева на мегаватчас от началото на август. Работодателите акцентират, че тази цена е с над 50 на 100 по-висока от междинната за Европейски Съюз и с над 75 на 100 по-висока от цената на електрическата енергия в Германия, Франция, Австрия и Швейцария и над два пъти и половина над цената за същия интервал на миналата година. Това принуди някои бизнеси да затворят производствата си, а над 10 000 души бяха освободени в насилствен отпуск.  

Според представители на бизнеса главната причина е неефективното ръководство на държавната Топлоелектрическа централа Марица Изток-2, която до неотдавна работеше едвам на 20% от потенциала си. Днес централата работи с близо 1000 мегавата от 1600 мегавата мощ, като 3 от общо 8-те й блока са затворени за ремонт.

Преди два дни ръководителят на организацията Васил Велев заяви пред Мениджър Нюз, че съгласно прокуратурата по случая. „ Заключението на прокуратурата е, че в случай че има нарушаване, то е административно. Тоест, според  прокуратурата безстопанствеността се оказва, че не е закононарушение. Въпреки че КЕВР ясно е определил, че над цена от 171 лева за мегаватчас ТЕЦ-2 би трябвало да е деен на пазара. В същото време цената е над 300 лева, само че реакция от ТЕЦ-а няма, а чиновниците в него работят по 2 часа дневно и костват по 4000 лева всеки на месец на данъкоплатците “, разяснява още Велев.

При преценка за задоволително данни за осъществени закононарушения работодателите желаят да се разпореди формиране на съответните досъдебни производства.

Предмет на сигнала е незадоволителното предложение на количества от производителите на електрическа сила на платформата " Ден напред " и в частност от държавното сдружение Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " ЕАД.

Основанието да се сезират тези институции са открити данни, позволяващи да се направи обосновано съмнение за осъществено закононарушение от общ темперамент, което със своите размери и обсег заплашва стопанската система и националната сигурност на България, се показва в сигнала на работодателите. " Отчитайки броя на лицата имащи отношение и присъединяване в постигането на съответния целен резултат може също да се допусна, че е налице трайно структурирано незаконно съдружие, което има за цел осъществяване на закононарушение ", се добавя в сигнала.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР