Асоциация на европейските журналисти призова новите депутати да продължат усилията

...
Асоциация на европейските журналисти призова новите депутати да продължат усилията
Коментари Харесай

АЕЖ към депутатите: Пресконференциите да не се заменят с монолози

Асоциация на европейските публицисти прикани новите депутати да продължат напъните за възстановяване на медийната среда в България.

От АЕЖ упорстват още конференциите да не се заменят с монолози в обществените мрежи или в лични или другарски медии.

Ето защо още призоват от АЕЖ:

Уважаеми народни представители,

Преди три месеца и шест дни публикувахме този Призив към Вашите прародители от 45-ото Народно заседание. Днес бихме желали да се обърнем и към Вас със същите рекомендации.

За късия си живот предходният парламент свърши нещо значимо: сподели, че публицистите не трябва да бъдат затворени в изолатор, а че те са значима част от екосистемата на едно същинско Народно заседание. Още през април управлението на Народното събрание анулира ненужните ограничавания и позволи публицистите да правят своята работа, като поддържат връзка директно с представителите, излъчени от народа. Тази процедура би трябвало да се резервира.

Очакваме от Народното събрание и от възможното държавно управление, определено от него, да продължи напъните за подобряването на медийната среда посредством осветляване на недобросъвестни практики за основаване на зависимости в медиите, посредством законодателни промени, целящи укрепването на медиите и посредством отбрана на публицистите и публицистиката.
 ГЕРБ и ИТН бойкотираха общата фотография пред Народното събрание ГЕРБ и " ИТН " бойкотираха общата фотография пред Народното събрание
С обща фотография пред постройката на Народното събрание приключи първото съвещание на 46-ото Народно заседание. Парламентарните групи на " Има подобен нар...

За задачата е от значимо значение, политиците да показват почитание към публицистите. Да не заменят конференциите с монолози в обществените мрежи или в следена среда на лични или другарски медии, да дават изявленията, даже когато знаят, че въпросите ще са сложни.

Настояваме политиците да не употребяват език на омразата, нито сексистка и неуважителна изразителност при обществените си изяви. За страдание, напоследък имаше такива случаи, които затвърдиха чувството, че наложилият се махаленски жанр на говорене не е стеснен единствено до една политическа мощ и би могъл да има последователност и в последващо ръководство.

Даваме си сметка, че всеки, който влиза с чисти планове в българския политически живот, е подлаган на недостойни офанзиви от среди, които не желаят обстановката да се промени към по-добро. И знаем, че измежду хората, които се показват за публицисти, има и такива, които не съблюдават никакви професионални и етични правила. Ние отхвърляме да признаваме тези хора за наши сътрудници и не бихме желали специалността ни да се разпознава с тях. Политиците обаче са в деликатна обстановка и би трябвало да внимават по какъв начин показват отношението си към тези феномени, защото елементарно могат да преминат границата на допустимото и възмущението им да наподобява като офанзива против медиите като цяло. А сходни произшествия могат да имат вцепеняващ резултат върху публицистиката в страната.

Пожелаваме триумф в работата на новото национално заседание и чакаме забележими резултати за подобряването на медийната среда в България още в идващите няколко месеца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР