Асистент д-р Димитър Събев от Института за икономически изследвания при

...
Асистент д-р Димитър Събев от Института за икономически изследвания при
Коментари Харесай

Икономист от БАН с публична лекция в ПУ

Асистент доктор Димитър Събев от Института за стопански проучвания при Българска академия на науките ще изнесе през днешния ден от 16:00 часа в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски “ обществена лекция на тематика: " Потребление без напредък или напредък без ползване: земетресения в епохата на пост-растежа “. Организатор на събитието е Центърът за високи достижения " Жан Моне “ към висшето учебно заведение, а формата на осъществяване е хибридна - директно присъединяване и отдалечено включване.

Публичната лекция ще се организира в зала " Компас “ в Ректората на висшето учебно заведение и ще бъде налична и посредством онлайн връзка. След презентацията на лектора ще бъдат отделени 30 минути за полемика, оповестиха уредниците.

С цикъла обществени лекции: " Европейска политика и процедура в науката, технологиите и нововъведенията “, екипът на Центъра за високи достижения " Жан Моне “ цели да подкрепи учените и студентите в ПУ и останалите висши учебни заведения в града по отношение на провокациите по създаване на новата мрежа от проучвателен университети в България. Лекциите са отворени както за членовете на академичната общественост от ПУ, по този начин и за преподаватели и студенти от останалите пловдивски университети.

Центърът и неговите сътрудници имат акумулиран опит в региона на социология на нововъведенията и стопанска система на техническата смяна, в това число по ръководство на приложните проучвания, трансфер на технологии, академично предприемачество и основаване на академични спин-офф компании, както и патентната отбрана на научните резултати. Част от този опит е насъбран и в границите на двата плана " Университетски център за трансфер на познания и технологии " Пълдин “, финансиран от Фонд научни проучвания при ПУ " Паисий Хилендарски “, конкурс " Инкубатор за просвета и предприемачество “ и " Изграждане на потенциал за трансфер на технологии в ПУ " Паисий Хилендарски “, с финансовата поддръжка на Оперативна програма " Развитие на конкурентоспособността на българската стопанска система “.

Лекциите целят да изяснят основите на взаимоотношенията сред университетите и компаниите от промишлеността и останалите сфери на стопанската система и обществото, главните психически, организационно-културни и финансови проблеми в този развой, както и нужните стъпки за основаване на подобаваща институционална, правна и организационна атмосфера в университета, стимулираща академичното предприемачество и прехвърлянето на технологии на институционално равнище.

Ключова причина за създаване на ефикасна и устойчива предприемаческа среда е научно-приложната активност и прехвърлянето на технологии да бъдат положени в стратегически подтекст и климат на обосноваване, овластяване и гласоподаване на доверие на непосредствените реализатори – от студентите и докторантите до професорите.

Успешното осъществяване на задачата на изследователския университет – измервано с броя патенти, започващи компании, изявления в реферирани списания и други индикатори, допуска основаване на условия, улесняващи самодейността и самоорганизацията " изпод “ в комбиниране с висококачествени финансови, счетоводни, патенти-юридически и други услуги. И всичко това би трябвало да бъде придружено от непрекъснати старания за удържане и повишение на качеството на фундаментално-научните проучвания.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР