Асеновград. Районен съд – Асеновград взе най-тежката мярка за неотклонение

...
Асеновград. Районен съд – Асеновград взе най-тежката мярка за неотклонение
Коментари Харесай

Районен съд - Асеновград взе мярка за неотклонение задържане под стража спрямо двама мъже, обвинени в измама

Асеновград. Районен съд – Асеновград взе най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на обвинените Й.Н.,48 година и З. Н., на 52 година, оповестиха от съда.

Й.Н. е притеглен в качеството на обвинен, като му е разяснена наказателната отговорност за осъществяване на закононарушение по член 211 вр. член 209, алинея 1, вр. 29, алинея 1, б. “а “, вр. член 26 от Наказателен кодекс и закононарушение по член 211 вр. член 209, ал.1 вр. член 29 алинея 1, б “а “ вр. член 26, ал.1 вр. 20, алинея 2 вр. ал.1 от Наказателен кодекс, за осъществени измами при изискванията на продължавано закононарушение и в изискванията на рисков рецидив в съучастничество като причинител със своя брат при второто закононарушение.

З.Н. е притеглен в качеството на обвинен, като му е разяснена наказателната отговорност за осъществено закононарушение по член 211 вр. член 209, ал.1 вр. член 29 ал.1, б. “а “ вр. чл.20, алинея 2 вр. ал.1 от Наказателен кодекс, за осъществена машинация при изискванията на рисков рецидив и в съучастничество като причинител със своя брат.

Събрани са доказателства за това, че обвиненият Й.Н. се свързал с част от потърпевшите хора и ги убедил да сключат контракти за заем на тяхно име за закупуване на скъпи мобилни телефони. Той обещавал, че ще заплаща вноските по заемите, само че би трябвало да му предадат апаратите. След като се сдобил с мобилните телефони, обвиненият прекъсвал връзката с потърпевшите. Той правил измами и по още една скица - твърдял, че дружно с брат си постоянно пътували до Дания. Оттам доставяли техника на преференциални цени. За задачата Й.Н. вземал капаро от разнообразни лица. Впоследствие той не доставял обещаните артикули, измислял разнообразни аргументи за това и прекъсвал връзка с клиентите.

В началото на месец декември 2021 година двамата братя дали обещание на 28-годишна жена да продадат кучето й в Дания за 2000 лв.. Взели животното, след което не заплатили дължимата сума и прекратили връзка с нея.

Разследването по случая е почнало през месец юни 2021 година откакто една от потърпевшите дами е подала сигнал в полицията за машинация със закупуване на телефон с заем. Досъдебното произвеждане се води в отдел „ Криминална полиция “ към ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив. Установено е, че осъществените измами са общо 30.

Ако бъдат приети за отговорни, двамата братя могат да получат наказване отнемане от независимост от три до 10 години.

Съдът е решил, че единствената допустима и съответна мярка за неотклонение в тази ситуация е най-тежката такава – „ задържане под стража “, защото са налице всички кумулативно изискуеми от Наказателно-процесуален кодекс предпоставки за налагането й – налице е обосновано съмнение, че двамата братя са причинители на закононарушенията, в които са упрекнати, налице е заплаха те да извършат друго закононарушение, като за закононарушенията, в които те са упрекнати, се планува наказване „ отнемане от независимост “. Нещо повече, те се явяват тежки такива по смисъла на закона.

Според изложените претекстове при взимане на мярка, друга от задържане под стража, няма заплаха обвинените да се укрият.

Определението не е дефинитивно и предстои на митинг и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив на 04 март 2022 година от 13.30 часа.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР