Асен Василев не може да вземе дълг, който не е

...
Асен Василев не може да вземе дълг, който не е
Коментари Харесай

Лидия Шулева: Асен Василев не може да вземе дълг, който не е предвиден в Бюджета

" Асен Василев не може да вземе дълг, който не е очакван в Бюджета. Ако има очакван таван на дълга в Държавния бюджет, този дълг настоящо през годината се емитира. Това се е случвало неведнъж. В това няма особена вест ", разяснява пред БНР Лидия Шулева, някогашен вицепремиер и министър на стопанската система и някогашен министър на труда и обществената политика. По думите й страната се нуждае от този дълг поради предстоящите средства от ПВУ, с цел да може да се финансират някои от ограниченията по него.  

" Нивото на дълга в България е извънредно ниско. Ако се движим в границите на гласуваното от Народното събрание, не мисля, че има нещо съществено ", счита Шулева.

Бившият вицепремиер прикани таванът на пенсиите у нас да падне и го дефинира като " анахронизъм ".

Относно новата формула за оптималния застрахователен приход Шулева уточни, че би следвало този приход гладко да се подвига.

" В целия свят се следят сигнали за криза. Ние сме в пазар, в който няма задоволително квалифицирана работна ръка, а неналичието на такава натиска работодателите да подвигат заплатите, с цел да си обезпечат чиновници. Така от една страна работодателите ще бъдат принудени да дават по-високи заплати, а от друга - рецесията в Западна Европа и изключително в Германия ще въздейства мощно върху приходите на компаниите, което се отразява както върху заплатите, по този начин и върху осигуровките ", означи още Шулева.

Според нея ръстът на Минималната работна заплата/МРЗ/ с 20% е  " много сериозен скок " и това нарастване ще има съществено отражение върху държавния бюджет, " тъй като хора и структури, които са работили покрай тази МРЗ, са много " и в Бюджет 2024 тези структури би трябвало съществено да преразгледат заплатите, защото общоприетите 10% няма да са задоволителни да се компенсира огромната отрицателна разлика, получила се с увеличението на минималната работна заплата.

Във връзка с тематиката за понижената рентабилност на частните пенсионни фондове Лидия Шулева акцентира, че в тази сфера e нужна промяна.

" Осигуровките във втория дирек би трябвало да се влагат дълготрайно. Има специфични принадлежности, които разрешават по-дългосрочно вложение и са с малко по-голям риск и по-висока рентабилност. В рамките на този 40-годишен интервал (периодът на трудовия стаж - бел. ред.) може да има спадове, върхове, само че се получава добра рентабилност. При нас всички средства на обезпечените са в един и същи тип фондове, с един и същи риск и една и съща рентабилност. Това изиграва неприятна смешка от позиция на доходността. Когато имаш доста дребен риск, имаш доста ниска рентабилност ", подсети Шулева.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР