Ароматно пиле на жар - най-вкусната причина да заведеш семейството

...
Ароматно пиле на жар - най-вкусната причина да заведеш семейството
Коментари Харесай

Пролетно пиле с билки на жар

Ароматно пиле на плам - най-вкусната причина да заведеш фамилията си на пикник

Необходими Продукти

● пиле - 1 бр. към 1. 5 кг (охладено)
● зехтин - 1/2 к. ч.
● морска сол - 1 с.л. тънко смляна
● чесън на прахуляк - 1 с.л.
● девесил - 1/2 к. л. сушен
● розмарин - 1/2 к. л. сушен
● чубрица - 1 с.л.
● целина - 1/2 ч.л. сушен
● черен пипер - 1 к. л.
● кимион - 1/2 к. л.

за гарниране по избор


● домати - 4 - 5 бр.
● зелен лук - няколко стръка

Начин на подготвяне

Времето се стопли, пролетта е напъпила с цялата си хубост и приказни уханни аромати, птичките чуруликат омайно, минзухарите подават срамежливо главички сред зелените тревички и не щеш ли това е най-вълшебното време от годината за пикник навън измежду природата.

Ето и моето предложение за необикновено вкусно пролетно пиле с билки на плам:

В купичка смесваме всички подправки (морската сол, чесъна на прахуляк, девесила, розмарина, чубрицата, целината, черния пипер, кимиона) и зехтина и разбъркваме до приемане на хомогенна кашичка.

Пилето измиваме, почистваме, в случай че има останали перушини, и с леки придвижвания отлепваме кожата от месото по гърба и бутчетата, като внимаваме да не се скъса и да остане на самото пиле. Целта е да се получи джоб сред месото и кожата, който ще напълним с част от кашичката от зехтина и подправките.

През гръдната кост разрязваме пилето и леко го начукваме с дървено чукче, с цел да стане уместно за барбекю навън и да може да легне върху скарата. Обилно намазваме извън и под кожата пилето със сместа от подправките, морската сол и зехтина и оставяме най-малко за час - два.

Аз персонално го оставям в плик за печене, първо тъй като елементарно се придвижва и второ - тъй като изтеклата лой и подправките е употребявам, с цел да мажа пилето до момента в който е на огъня (като върша дупчица в единия ъгъл на плика и наливам напряко от него върху месото).

През това време до момента в който се маринова пилето може да отидете до мястото за пикника, да напалите огъня и да изчакате да се получи хубава плам.

Намазваме скарата със сланина и слагаме пилето първо по тил към огъня върху нея да се пече, след това обръщаме. Периодично мажем или сипваме по малко лой, с цел да не прегори. Печем и от двете страни до подготвеност.

Сервираме печеното пиле на полянка върху одеялото със свежа салата от зеленчуци и добре изстудена бира (ако не сте е не запомнили да я вземете в паниката, схваща се). Че ще ви е вкусно - не се и колебая!:) Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР