Армения поиска помощ от РусияПоне 49 арменски войници са били

...
Армения поиска помощ от РусияПоне 49 арменски войници са били
Коментари Харесай

Поне 49 жертви взеха нови сблъсъци между Ереван и Баку

Армения изиска помощ от Русия
Поне 49 арменски бойци са били убити в конфликти със силите на Азербайджан, разиграли в нощта против понеделник. Това заяви през днешния ден арменският министър председател Никол Пашинян, съобщи Би Би Си.

В тирада пред Народното събрание Пашинян уточни, че сраженията не престават, макар контрактуваното преустановяване на огъня.
Армения твърди, че няколко града по границата є с Азербайджан са били атакувани от силите на Баку в ранните часове и че тя е отвърнала на тези “мащабни провокации ”.

Азербайджан от своя страна упрекна за възобновеното принуждение Армения, която била направила провокации.

Новите конфликти са поредна ескалация на продължаваща десетилетия омраза сред двете страни в Южен Кавказ за контрола над района Нагорни Карабах. За последно спорът се разгоря с цялостна мощ през 2020 година, когато Ереван и Баку водиха 6-седмична война. Тя приключи с прокарано от Русия спокойно съглашение, по силата на което Азербайджан получи обилни територии от Нагорни Карабах. А Москва, която има своя военна база в Армения, изпрати в страната хиляди миротворци.

И Русия, и Съединени американски щати приканиха през днешния ден и двете страни да понижат напрежението. А Франция разгласи, че ще отнесе въпроса с възобновените конфликти в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, който сега ръководи.

Междувременно Армения се обърна за помощ към Русия като член на Организацията на контракта за групова сигурност (предвождан от Москва боен съюз сред някогашни руски републики).
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР