Армения отбелязва 106 години от масовото изтребление на техни сънародници

...
Армения отбелязва 106 години от масовото изтребление на техни сънародници
Коментари Харесай

106 години от арменския геноцид

Армения отбелязва 106 години от всеобщото изтребване на техни сънародници в Османската империя по време на Първата международна война. Хиляди арменци и публични лица се включиха във възпоменателна гала в столицата.

Ереван упорства за финансови обезщетения от страна на Турция за убитите и наложително депортирани през 1915 година над милион и половина арменци.

В телефонен диалог американският президент е уведомил Реджеп Ердоган, че има намерение да признае арменския геноцид - факт, който разгневил турския му сътрудник.

У нас арменската общественост в София и Пловдив също уважи годишнината с поклонение и кръводарителска акция.

Така звучи болката на арменския народ, когато си спомня за събитията от доскоро повече от век. В Градина " Ереван " в центъра на столицата се събраха десетки хора, с цел да почетат паметта на починалите тогава арменци.

" Преди 106 години на този ден бяха задържани, депортирани и изпратени в Анадолската пустота и по-късно убити над 600 арменски интелигенти, цялата арменска блестяща мисъл. Това деяние от страна на историците се дефинира като съзнателно осъществено закононарушение. Тоест като геноцид. През идващите 7-8 години арменците изгубиха и своите исторически земи ", съобщи Армен Едигарян, дипломат на Армения в България.

Общността благодари и на българския народ, приел пристигналите по нашите земи арменци.

" Приемам величието като достолепие, с което приемаш превратностите на историческата си орис. В този смисъл арменският и българският народ са велики ", разяснява Хайгашод Агасян.

В Пловдив избраха да почетат паметта на починалите с кръводарителска акция.

" Символично взехме решение, че при толкоз доста пролята кръв ние в този момент това, което можем да създадем е да ги почетем тези жертви като ние дарим нашата кръв, с цел да спасим човешки живот ", добави Сузи Каприелян.

Организаторите на кръводарителската акция " За всяка капка кръв, пролята от дедите ни, даряваме кръв " приканиха всеки, който има опция, да поддържа самодейността.



Репортери: Гергана Гайдарова, Нели Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР