Армения от днес официално признава юрисдикцията на Международния наказателен съд

...
Армения от днес официално признава юрисдикцията на Международния наказателен съд
Коментари Харесай

Армения от днес официално признава юрисдикцията на Международния наказателен съд

Армения от през днешния ден публично признава юрисдикцията на Международния углавен съд (МНС), съобщи Франс прес.

" Римският статут публично влиза в действие за Армения от 1 февруари ", съобщи пред Франс прес арменският представител по юридическите въпроси Егише Киракосян.

Агенция Франс Прес напомня, че Русия окачестви решението на Армения да признае юрисдикцията на Международния углавен съд като " неприятелско ". През март основаният в Хага съд издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин поради това, че е провел или разрешил противозаконното депортиране на украински деца в Русия. Като признава юрисдикцията на МНС, Армения се задължава да арестува Путин, в случай че той стъпи на арменска територия.

През октомври представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Армения е взела " неприятно решение ", като е утвърдила Римския статут.

Арменският министър председател Никол Пашинян се пробва да успокои Кремъл, като твърди, че решението не е ориентирано против Русия.

" Като признава юрисдикцията на Международния углавен съд, Армения се снабдява със съществени средства за попречване на осъществяването на военни закононарушения и на закононарушения против човечеството на своя територия ", акцентира Киракосян.

Армения подписва Римския статут през 1999 година, само че не го ратифицира поради несъгласия сред статута и арменската конституция.

Конституционният съд на Армения разгласи през март, че тези несъгласия към този момент не съществуват след внасянето на промени в конституцията, утвърдени на референдум, създаден през 2015 година, добавя Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР