Арктика е богата на ресурси и граничи с три континента

...
Арктика е богата на ресурси и граничи с три континента
Коментари Харесай

Русия готви ракетни бази, НАТО засилва разузнаването: какво се случва в Арктика


Арктика е богата на запаси и граничи с три континента - геополитическото ѝ значение е голямо. НАТО ще ускорява наличието си в региона, а Съединени американски щати даже назначават собствен специфичен делегат за Арктика.

Руско военно обучение в региона на архипелага Нова земя

В бъдеще НАТО ще участва доста по-осезаемо в региона на Северния полюс. Отбранителният съюз би трябвало да „ ускори наличието си в ", съобщи пред „ Велт ам Зонтаг " генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Планираната стъпка той стимулира с.

Москва сега съживява военни бази от руско време и построява нови, модерни такива край Северния полюс, с цел да тества или разположи в тях. Също и Китай от ден на ден се интересува от Арктика, добави Столтенберг.
Редакцията предлага
Още през 2015 година шефът на Алианса беше предизвестил за „ новата обстановка със сигурността в региона само че Арктика " – точно поради възходящата военна интензивност на руснаците.

Значението на Арктика нараства

Столтенберг счита Арктика за регион с „ огромно стратегическо значение за НАТО ". През него освен минава по този начин значимата връзка сред Северна Америка и Европа, само че и съставлява най-късото разстояние сред Северна Америка и. Освен това – поради – нараства смисъла на Арктика за корабоплаването..

НАТО стартира да „ влага в морско разузнаване, с цел да си сформира ясна картина на това какво се случва в крайния Север ", акцентира Столтенберг. А напъните в тази посока ще се уголемяват, добави той.

На границата сред три континента

Правителството на пък разгласи в петък предходната седмица, че назначава специфичен отговорник за Арктика, който ще се грижи за американските ползи и за съдействието в Арктика със съдружниците и сътрудниците на страната. Американският Сенат би трябвало да утвърди стъпката.

Войници от НАТО упражняват в Норвегия

Районът на Арктика е богат на първични материали. На островите Шпицберген от десетилетия се. Макар от 1920 година редица страни, включително Русия, имат право да добиват първични материали там.

Арктика включва територии които принадлежат на разнообразни страни: Съединени американски щати, Канада, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Швеция и Русия. Повечето от тях са част от НАТО или.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР