Аржентинското правителство се договори с Международния валутен фонд (МВФ) за

...
Аржентинското правителство се договори с Международния валутен фонд (МВФ) за
Коментари Харесай

МВФ ще отпусне по-бързо кредита на Аржентина

Аржентинското държавно управление се контракти с Международния валутен фонд (МВФ) за неотложно даване на част от заема по отношение на неподходящата икономическа обстановка в страната. Това съобщи президентът на южноамериканската република Маурисио Макри.

" Искам да оповестя, че се договорихме с МВФ за по-ранно даване на всички средства, нужни за обезпечаване на осъществяването на финансовата стратегия за идната година ", сподели президентът във видеообръщение, представено от ТАСС.

Според президентът " задачата на това решение е да се отстрани всяка неустановеност ", която може да възникне на пазара във връзка със обстановката в стопанската система.

На 8 май аржентинският президент Маурисио Макри изиска помощ от МВФ на фона на внезапния спад на курса на песото. През юни изпълнителният съвет на МВФ утвърди съглашение за даване на заем за страната от 50 милиарда $ за три години, от които 15 милиарда $ стават разполагаем на страната неотложно.

От началото на годината аржентинската валута е изгубила повече от 45% от цената си. Въпреки изказването на Макри, процентът продължава да пада до 34,4 песос за $. Поради внезапното намаляване на цената на националната валута, аржентинското държавно управление призна, че инфлацията за годината може да бъде по-висока от плануваната 15%.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР