Аржентински учени откриха нов вид огромно летящо влечуго, което нарекоха

...
Аржентински учени откриха нов вид огромно летящо влечуго, което нарекоха
Коментари Харесай

Драконът на смъртта открит в Аржентина

Аржентински учени откриха нов тип голямо летящо влечуго, което нарекоха „ Дракон на гибелта “. Животното е обитавало Земята преди 86 милиона години по време ерата на динозаврите, оповестява Ройтерс.

Тялото на влечугото е дълго колкото учебен рейс. Находката обогатява знанията за хищниците.

Новооткритото летящо животно, тип птерозавър, е дълго 9 метра. Според учените то е предходник на птиците и е измежду първите същества с крила на Земята, които са ловували в праисторическото небе.

Екипът от палеонтолози намира фосилите на „ Танатосдракон амару “ в Андите, в западната провинция Мендоса. Учените датират останките на влечугото отпреди 86 милиона години, от интервала Креда.

Предполагаемата дата значи, че тези страховити летящи влечуги са живели най-малко към 20 милиона години преди метеорит да падне върху това, което в този момент е полуостров Юкатан в Мексико и да унищожи три четвърти от живота на планетата ни преди 66 милиона години.

Ръководителят на плана Леонардо Ортис сподели в изявление, че невижданите до момента характерности на фосила изискват ново име на жанр и тип, като последният се комбинира със старогръцките думи за гибел (танатос) и змей (дракон).

„ Изглежда уместно да го назовем по този начин. Това е драконът на гибелта “, сподели Ортис. Рептилът евентуално е бил плашеща панорама.

Изследователите, които разгласяват проучването си предишния април в научното списание „ Критейшъс рисърч “ (Cretaceous Research), декларират, че вкаменелостите са големи, а костите класифицират новия тип като най-големия птерозавър до момента открит в Южна Америка, и един от най-големите открити в миналото.

„ Досега нямаме изобретение за непосредствен родственик, даже за телесна трансформация, сходна на тези животни ", сподели Ортис.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР