Аржентинска двойка, живееща в Словения, мексиканско-гръцки фотограф, който държи магазин

...
Аржентинска двойка, живееща в Словения, мексиканско-гръцки фотограф, който държи магазин
Коментари Харесай

Българските шпиони: Русия се е обърнала към активиране на спящи клетки

Аржентинска двойка, живееща в Словения, мексиканско-гръцки фотограф, който държи магазин за прежди в Атина, а в този момент и трима българи, задържани във Англия. През миналата година полицията и службите за сигурност по целия свят упрекнаха доста хора, които водят явно безопасен живот като сътрудници или оперативни чиновници на съветското разузнаване.

Много други бяха упрекнати в предаване на информация на Русия, в това число охранител на английското посолство в Берлин, наказан на 13 години затвор, и повече от дузина души, задържани в Полша, упрекнати в осъществяване на разнообразни задания за съветското разузнаване.

Много неща за тримата българи, за които се твърди, че са измежду петимата арестувани през февруари, остават неразбираеми

Повдигнати са им обвинявания, само че процесът им следва чак през януари. Те към момента не са се произнесли, а английските управляващи не са оповестили обществено детайлности по отношение на обвиняванията.

Но едно нещо е ясно: откогато Владимир Путин стартира пълномащабното си навлизане в Украйна предишния февруари, Москва трябваше да прибегне до по-рисковани и по-малко стандартни способи за шпиониране, основно тъй като толкоз доста от шпионите, които бе сложила под дипломатическо прикритие в Европа са били изгонени.

Традиционно и трите съществени служби за сигурност на Русия – вътрешната ФСБ, външното разузнаване на СВР и военното разузнаване на ГРУ – командироваха свои чиновници в чужбина под дипломатическо прикритие. Те също по този начин са употребявали оперативни чиновници, представящи се за съветски предприемачи, туристи или публицисти.

Войната направи всичко това доста по-трудно. Центърът за стратегически и интернационалните проучвания пресметна, че повече от 450 дипломати са били изгонени от съветските посолства през първите три месеца на войната, множеството от които от Европа.

„ Времето след войната, с всички изгонвания, беше съдбоносно време за съветската разследваща система и те се пробваха да го заменят с разнообразни неща “, сподели един чиновник на европейското разузнаване пред The Guardian напролет.

Много пътища, които Русия преди този момент е употребила за своите нападателни шпионски интервенции, са затворени. Когато Сергей Скрипал беше токсичен с новичок през 2018 година, причинителите бяха сътрудници на ГРУ, които използваха съветски паспорти, издадени под подправена идентичност, с цел да получат английски визи.

Разследващата група Bellingcat наблюдава номерата на паспортите им до съответна паспортна работа в Русия, позволявайки идентифицирането на доста други сътрудници на ГРУ, които са употребявали паспорти с сходни серийни номера и разкриват прикритието на голям брой съветски сътрудници.

На всичкото от горната страна, след войната е доста по-трудно за всеки съветски жител да получи виза за пътешестване до Англия или Шенгенската зона, което значи, че хора, като нападателите на Скрипал, в този момент ще се борят да получат визи, даже в случай че връзките им с ГРУ не бъдат разкрити.

Всичко това значи, че Русия се е обърнала към активиране на спящи кафези или прекачване на по-активна шпионска работа на неофициални сътрудници и оперативни служащи

Това може да са жители на трети страни или може да са „ незаконни “ – съветски сътрудници, представящи се за жители на трети страни, които прекарват години в усърдно създаване на своето прикритие.

„ Нелегалните “, остатъци от стратегия от руската ера, обичайно правят малко дейна шпионска активност, което им разрешава да се слеят с обществото за по-дългосрочни задачи.

През миналата година обаче минимум седем хипотетични „ незаконни “ бяха разкрити на запад – в Норвегия, Бразилия, Холандия, Словения и Гърция. Някои съумяха да избягат и се допуска, че са се върнали в Русия, други към момента са задържани на запад.

Тримата обвинени шпиони във Англия бяха задържани през февруари, два месеца откакто „ Мария Майер “ и „ Лудвиг Гиш “ бяха задържани в Любляна, Словения. Властите считат, че двамата са руснаци, които са се представяли за аржентинци, а в действителност са били кариерни офицери от СВР.

„ Майер “ ръководеше художествена изложба в Любляна и използваше работата си на прикритие за чести пътувания, в това число до Англия. Не е известно дали е изпълнявала шпионски задания във Англия и няма обществени доказателства, които да свързват нея или други съветски сътрудници с тримата упрекнати българи.

Анализът е на Шон Уокър за The Guardian.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР