Аржентина и Уругвай избират президенти днес. В Аржентина левоцентристкият перонист

...
Аржентина и Уругвай избират президенти днес. В Аржентина левоцентристкият перонист
Коментари Харесай

Аржентина и Уругвай избират президент

Аржентина и Уругвай избират президенти през днешния ден. В Аржентина левоцентристкият перонист Алберто Фернандес е считан за неоспорим любимец във всички социологически проучвания, само че настоящият президент, либералът Маурисио Макри, разчита да усъвършенства позициите си в последния миг, съобщи Франс прес.

За победа още на първи тур са нужни 45 % от гласовете или над 40 % и разлика от 10 пункта с претендента на второ място. Евентуален втори тур ще се състои на 24 ноември.

През цялата предизборна акция упоритостите на Макри за втори мандат се сблъскваха със суровата реалност - продължаваща повече от една година криза, непреодолима инфлация, която през септември доближи 37,7 %, увеличаваща се безработица (10,6 процента) и беднотия, засягаща над една трета от аржентинците. Макри би трябвало също да накара аржентинците да не помнят програмата му за строги данъчни ограничения, въведена след отпущането на финансовата помощ от МВФ в размер на 57 милиарда $ предходната година посред валутната неразбория, когато аржентинското песо изгуби 70 % от цената си по отношение на януари 2018 година

Алберто Фернандес съумя да сплоти към себе си целия перонистки набор, поощрен от това, че негов претендент за вицепрезидент е някогашната президентка Кристина Киршнер (2007-2015 г.). Обичана от едни, ненавиждана от други, Киршнер преди пет месеца изненадващо се отхвърли да се кандидатира за президентския пост и се причисли към Фернандес, който беше шеф на канцеларията й. Тази тактичност им разрешава да разчитат на поддръжка от симпатизантите на Киршнер, без освен това да губят вота на перонистите, които се бяха отдръпнали от някогашната президентка. Срещу Киршнер текат дузина следствия за корупция, които тя дефинира като политическо гонене.

Днес аржентинците гласоподават и за промяна на половината състав на Камарата на депутатите и на една трета от състава на Сената. Те ще изберат и губернатор на провинция Буенос Айрес, в която живеят една трета от гласоподавателите, както и кмет на столицата, която е най-богатият град в страната.

Уругвайците също избират президент през днешния ден. В конкуренцията да наследят поста от Табаре Васкес, който бе президент два пъти, вземат участие някогашният кмет на Монтевидео Даниел Мартинес, повдигнат от лявата коалиция Широк фронт, и някогашният сенатор Луис Лакайе Поу от десноцентристката Национална партия. 62-годишният инженер Мартинес и 46-годишният юрист Лакайе Поу без подозрение ще се изправят един против различен на балотаж, сочат социологическите проучвания - Широкият фронт е на челно място с 40 % поддръжка, а Националната партия на Лакайе Поу има 28 %.

Конституцията на Уругвай не разрешава два поредни мандата на президента. От 2004 година страната е ръководена от президенти от левицата - първо Васкес от 2004 година за пет години, след това Хосе Мухика от 2010 година до 2015 година и по-късно още веднъж Васкес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР