Аржентина и настоящият шампион Франция играят при в големия финал

...
Аржентина и настоящият шампион Франция играят при в големия финал
Коментари Харесай

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО: Големият финал в Катар - Аржентина 2:2 Франция, Мбапе с два гола за две минути

Аржентина и актуалният първенец Франция играят при в огромния край на Световното състезание в Катар, които се изправят един против на стадион „ Лусаил Айконик “ в едноименния град. Лионел Меси откри в 23-ата от дузпа, а Анхел Ди Мария удвои в 36-ата минута. Килиан Мбапе понижи от дузпа в 80-ата, а в 82-ата минута изравни резултата. Срещата може да наблюдавате в директно предаване по NOVA , DIEMA SPORT 3 и DIEMA SPORT 3 4K , а на уеб страницата  може да я проследите също НА ЖИВО С КАРТИНА.

Двата отбора ще се опитат да стъпят на международния връх за трети път в историята си, а Франция е на прага да отбрани международната си купа от последното състезание на планетата, което не се е случвало от 60 години насам (Бразилия – 1958-а и 1962-а година). От своя страна Аржентина загуби два финала след последния си успех през 1986-а година. Мачът ще бъде исторически по още една причина – той ще е финален на международно състезание за легендата на Аржентина Лионел Меси. Седемкратният притежател на Златната топка има шанса да затвърди статута си на най-великия футболист в историята с триумф в Катар, който ще му донесе единствения трофей, който му липсва.

От другата страна огромната звезда на „ петлите “ несъмнено е Килиан Мбапе. Двамата с Меси разделят първото място в голмайсторската листа на Мондиал 2022 с пет гола, а Мбапе може да стане повторен международен първенец едвам на 23 години, като той към този момент има и общо девет гола на Мондиали.

Аржентина имаше сложен път до финала, като стартира присъединяване си на Световното състезание с шокираща загуба от абсолютния новобранец Саудитска Арабия, само че по-късно сподели класата си при успехите над Мексико и Полша, които осигуриха на отбора първото място в групата. Меси и компания надделяха мъчно Австралия в осминафиналите, след което имаха потребност от дузпи, с цел да преодолеят съпротивата на Нидерландия, само че в полуфиналите бяха безапелационни против Хърватия – 3:0.

Световните първенци бяха по-убедителни, като завоюваха първите си два мача против Австралия и Дания, преди да запишат загуба от Тунис в мач без значение. В осминафиналите Франция победи Полша с 3:1, а в идващия стадий надделя Англия с 2:1 в тежък мач. „ Петлите “ бяха затруднени от Мароко в полуфиналите, само че въпреки всичко стигнаха до триумф с 2:0, с цел да доближат втори следващ край на международно състезание.

В първите минути на срещата Аржентина беше по-активният отбор на терена, като Анхел Ди Мария беше най-активен отляво, само че до съществени рискове пред вратата на Юго Лорис не се стигна.

Първият прецизен удар пристигна в петата минута, когато Алексис Мак Алистър опита изстрел от отдалеченост, който бе прецизен, само че право в ръцете на капитана на „ петлите “. Три минути по-късно Родриго Де Пол също опита шанса си от отдалеченост, като този път се стигна до рикошет, който за малко да направи френския пазач беззащитен.

Южноамериканите имаха отлична опция в 17-ата минута, когато Лионел Меси получи пред наказателното поле на французите и раздаде надясно за Де Пол, който центрира ниско в пеналтерията, където Ди Мария засече топката, само че я прати високо над вратата.

По-добрата игра на Аржентина даде резултат в 21-ата минута, когато " албиселесте " получи правото да извърши дузпа. Наказателният удар беше отсъден, откакто Ди Мария финтира Усман Дембеле отляво, след което футболистът на Барселона го спъна и основният арбитър уточни бялата точка. С осъществяването се зае капитанът Меси, който прати Лорис в противоположния ъгъл - 1:0. 

Аржентина изцяло доминираше на терена и напълно закономерно стигнаха и до второ попадение в 36-ата минута. Тогава " гаучосите “ проведоха страхотна контраофанзива, при която Хулиан Алварес изведе чудесно Мак Алистър в половината на Франция отдясно, който напредна и от границата на наказателното поле пусна пас към далечната греда, където Ди Мария беше пропуснат и с компактен удар в далечния ъгъл матира Лорис за 2:0.

Четири минути преди края на първата част Дидие Дешан, очевидно неудовлетворен от събитията на терена, направи двойна смяна и пусна в игра Маркъс Тюрам и Рандал Коло Муани, които замениха Оливие Жиру Усман Дембеле в офанзивата на " петлите ". Французите приключиха първото полувреме без нито един удар по посока вратата на Емлиано Мартинес. 

⏸ Goals from Messi and Di Maria give Argentina a half-time lead! |
— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup)
Четири минути след старта на второто полувреме Ди Мария напредна отляво към наказателното поле и центрира към далечната греда, където Де Пол нанесе превъзходен удар от въздуха с десния крайник, само че в ръцете на Лорис. 

Аржентинците продължаваха с офанзивите и в 59-ата минута Ди Мария изведе хитро Хулиан Алварес отляво в наказателното поле, който по-късно стреля в близкия ъгъл, само че Лорис мазета.

" Албиселесте " продължаваше с офанзивите и след тъкмо час игра Меси можеше да реши всичко. Ди Мария получи отляво в наказателното поле и финтира Жул Кунде, след което откри Лео Меси, който елегантно се измъкна и опеката на Маркъс Тюрам състезател и стреля към вратата, само че в навън.

Първият удар за " петрите " пристигна чак в 68-ата минута, когато Рандал Коло Муани засече топката с глава след центриране от корнер на първа греда, само че настрана от вратата.

В 71-ата минута Килиан Мбапе задържа добре топката пред наказателното поле и стреля от границата му, само че над вратата на Мартинес.

Само минута по-късно обаче " гаучосите " още веднъж бяха пред вратата на французите. Меси влезе и задържа добре отляво в наказателното поле и комбинира с Енцо Фернандес, който стреля технично с десния крайник, само че в ръцете на Лорис.

LIVE |

1:0 Лионел Меси (к) (дузпа) 23'

2:0 Анхел Ди Мария 36'

Световно състезание по футбол, Катар 2022, край

Стартови сформира на двата тима:

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР