Арина Сабаленка сътвори един от най-впечатляващите обрати през настоящия тенис

...
Арина Сабаленка сътвори един от най-впечатляващите обрати през настоящия тенис
Коментари Харесай

С финален тайбрек: Сабаленка сътвори немислим обрат и предотврати американския финал на US Open

Арина Сабаленка сътвори един от най-впечатляващите обрати през сегашния тенис сезон и смълча домакините, откакто преодоля теста на Мадисън Кийс и се класира за дебютния си край на US Open. Вторият полуфинал в Ню Йорк ни предложи извънредно трагични мигове на " Артър Аш Стейдиъм ", поради обстоятелството че американката очевидно играеше най-хубавия си тенис и съумя да поведе с 6:0 5:3, като даже сервираше за успеха, както и след това имаше пробив задатък в решителната част, само че бъдещата международна номер едно остана невъзмутима във значимите моменти и се завърна от сет и брейк пасив, с цел да победи в героичен двубой, приключил със супертайбрек след 2 часа и 32 минути на корта - 0:6 7:6(1) 7:6(5).

По този метод мечтаният за домакините напълно американски край сред Коко Гоф и Кийс няма да се състои, откакто шампионката от Аустрелиън Оупън им обърка сметките и в опит да подпечата изкачването си на върха в класацията на WTA, печелейки купата от Откритото състезание на Съединени американски щати, ще се изправи точно против 19-годишната Коко, намираща се в серия от 11 следващи победи.

Началото на дуела се оказа изпълнено с оптимизъм за някогашната финалистка в шампионата, която очевидно се усещаше безпределно уверена в качествата си и наложи превъзходството си в разиграванията, като продуцираше удивителен брой уинъри, с което изцяло обезличаваше игрово втората сложена. Шампионката от Аустрелиън Оупън пък сама надалеч не си помагаше, поради обстоятелството че направи две двойни неточности в основни моменти, с цел да станем очевидци на желан старт за Кийс, която се откъсна напред в резултата с преимущество от два пробива. Изостанала в догонващата позиция, беларуската най-сетне заигра до нормалното си равнище и даже си обезпечи две точки за рибрейк, но безупречното показване на международната номер 17 се придвижи и в претекстовете ѝ на лично сервис, като тя отстоя своето. Придобила сериозен подтик от отбраната на задатъка си в статуквото, то фаворитката на публиката подвигна още повече оборотите и още веднъж отмъкна началния удар на бъдещата първа ракета на планетата, с което ѝ " върза геврек " в откриващия сет, записвайки цели 12 печеливши отигравания против едвам три такива на Сабаленка.

С настъпването на втората част шампионката от Аустрелиън Оупън съумя да стабилизира сервиса си и спря серията на домакинската представителка, като завоюва дебютния си за мача гейм, което " отпразнува " саркастично с вдигнати във въздуха ръце. Силните моменти на корта за американката обаче надалеч не завършиха дотук и тя продължи да поддържа все по този начин висока успеваемост в разиграванията, като със забележително самочувствие завършваше офанзивите си, преди посредством ретур уинър да реализира ранен пробив.

Ответната реакция на бъдещата номер едно пък също не отстъпи по качество на стореното от 17-ата сложена и фаворитката на букмейкърите засвидетелства мощта в ударите си, с цел да осъществя рибрейк, но скоропостижно грешките още веднъж превзеха играта ѝ и тя общо за пети път в хода на мача съобщи подаването си в актива на финалистката от 2017-а. Оттам насетне Кийс напълно насочи вниманието си към това да бъде до дъно съвършена в миговете си на начален удар и въпреки да изглеждаше съвършена в това отношение, то тя остана подвластна на напрежението в десетия гейм, когато сервираше за успеха, и след четири непредизвикани неточности се раздели с преднината си - 5:5. Разочарованието за американката от случилото се пък докара до обстановка 15:40 при идното ѝ подаване, което означаваше два сетбола пред втората сложена, само че точно тогава международната номер 17 сподели здрави нерви и оцеля, с цел да бъдем отведени в тайбрек, където Кийс на процедура се " самоуби " с купищата си грешки и равенството в обособените сетове бе възобновено.

В минутите преди началото на решителната трета част пък международната номер 17 изпита болки в региона на левия си крайник и даже се видя принудена да вземе медицински таймаут. Физическият дискомфорт за някогашната финалистка бе напът да я пречупи още в дебютния ѝ гейм за сета, откакто тя продължи все по този начин необратимо да инкасира неточности, което докара до брейкбол за беларуската. Изправена до стената във фундаменталната обстановка, Кийс откри правилен съдружник в лицето на първия си сервис и оцеля, като последователно с течение на времето усъвършенства доста позицията си в разиграванията и дочака спада в нивото на противничката си, с цел да осъществя привидно основен пробив - 4:2. 

Отговорът на предизвикването от страна на Сабаленка обаче несъмнено си заслужаваше внимание, поради обстоятелството че тя заложи напълно на нападателни ретури и ръководеше размените от главната линия, при което сътвори мълниеносен рибрейк. Впоследствие американката се оказа доста покрай това да възобнови водачеството си в резултата, откакто броят на неточностите от страна на бъдещата номер едно надхвърляше самобитната норма, но тя оцеля след две избавени точки за пробив и оттова насетне сервиращите имаха цялостния надзор върху събитията на корта, с цел да се стигне до съдбоносен супертайбрек, който трябваше да дефинира втората финалистка в Ню Йорк.

В него Сабаленка влезе със забележително самочувствие и заложи на атакуващия тенис още от първата точка, като наложи извънредно високо движение на игра и без време за губене се снабди с преимущество от два минипробива. Американката на собствен ред отговори с две блестящи офанзивни акции 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР