, архивНиви ще може да се обработват и без съгласието

...
, архивНиви ще може да се обработват и без съгласието
Коментари Харесай

Разместват местата на нивите ви с нов закон

, списък

Ниви ще може да се обработват и без единодушието на притежателите им. Дори да е отдадена под аренда на даден фермер, земята може да попадне в масив, който се обработва от различен ползвател.

Това плануват ремонти в Закона за собствеността и използването на земеделските земи, които са контрактувани сред браншовите съюзи на земеделците и животновъдите с министър Кирил Вътев, само че припознати от група народни представители, отпред с Десислава Танева от ГЕРБ, и към този момент импортирани в Народното събрание, написа " ".

Според измененията споразуменията за окрупняване на имоти за прилагане в едно землище към този момент ще влизат в действие, когато са подписани не по-малко от 2/3 от ползвателите и обгръщат не по-малко от 2/3 от площта, избрана за основаване на масиви за прилагане.

Така на процедура арендатори и наематели ще може да разместват нивите, с цел да ги събират на едно място.

Тези, които не са подписали съглашение, ще получават за обработка имоти в останалата 1/3 от землището.

Целта на смяната е да се подтиква обработването на по-големи площи земя, което е по-ефективно, и да се приключи практиката единици притежатели и ползватели да отхвърлят да подпишат съглашение за уедрено прилагане на парцелите в обещано землище и да изнудват останалите, излиза наяве от претекстовете.

Асоциацията на притежателите на земи към този момент реагира остро против сходна смяна в използването на аграрни земи.

" По-важен е публичният интерес, а той е българското земеделие да стане по-конкурентоспособно и стабилно. Това е допустимо единствено с комасирано прилагане на земята, която сега е доста разпокъсана ", разяснява Десислава Танева, ръководител на земеделската комисия в Народното събрание, която през днешния ден ще гледа на първо четене законопроекта.

Според Танева страната би трябвало да се намеси като облекчи изискванията за окрупняване на земеделската земя за прилагане и поради още една причина - новите екоизисквания ще затруднят още повече обработката на земята, с което притежателите на дребни имоти не могат да се оправят.

Предвижда се улесненото комасиране на земя за прилагане да се случи още тази година. Срокът за подписване на споразуменията е 30 август и те се възобновяват всяка година. Преди това до 30 юни всяка година ползвателите би трябвало да показват в общинските служби по земеделие, договорите за наем и аренда, с които ще вземат участие в процедурата по окрупняване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР