АрхивБойко Борисов, до министъра на образованието Красимир Вълчев, министъра на

...
АрхивБойко Борисов, до министъра на образованието Красимир Вълчев, министъра на
Коментари Харесай

Майка на седмокласник се обяви против връщането на децата в училище

 АрхивБойко Борисов, до министъра на образованието Красимир Вълчев, министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев и до проф. Венцислав Мутафчийски по отношение на отварянето на учебните заведения за седмокласници и зрелостници.

Публикуваме писмото на Кристина Николаева от София без редакторска интервенция:

" Майка съм на седмокласник. До момента аз и всеки член на четричленното ми семейство прецизно и отговорно съблюдаваме ограниченията против разпространяването на COVID-19, предписани от Националния действен щаб. Това го вършим най-много, тъй като сме наясно със състоянието  на здравната система, която и преди пандемията беше пред колапс.

Днес, обаче разбирам, че имате желание да отворите учебните заведения единствено за възпитаници от 7-ми и 12-ти клас, тъй като, съгласно думите на премиера, за тях е от изключителна значимост да завършат образователната година, присъствайки физически в класните стаи.

Господа, за мен положителното обучение на децата ми е приоритет и е от изключителна значимост. Но то не е самоцел. Образованието на децата ми е пътя, метода, инструмента за гарантиране качеството им на живот. Но с цел да бъде допустимо този път да бъде извървян, те би трябвало да са живи.

Буквално до през вчерашния ден, от телевизионните екраните ни плашихте с недостиг на чували за трупове и с хладилни камиони, цялостни с трупове. Днес, в изискванията на експоненциално нарастване на новите случаи на инфектирани с ковид, при иден пик на заболяемостта,  Вие обмисляте по какъв начин да върнете децата ни в учебно заведение! И това в случай, че не един път господин Мутафчийски обясняваше, че и при деца, и при младежи се следят затруднения при протичане на болестта, които могат да са животозастрашаващи. Освен това, помислихте ли, че тези деца живеят с родители, множеството от които са над 40-50 годишна възраст, т.е. в така наречен “рискова възраст "?! Помислихте ли за учителите, които също са във “рискова възраст "?! Как, ще гарантирате, че измежду учениците и учителите няма инфектиран с COVID-19,  откакто стана ясно, че може да има инфектирани без демонстрация на клинични признаци, само че пък да са заразоносители?!  Как ще гарантирате, че децата ни ще съблюдават предписаната от щаба отдалеченост от 2 метра? Смея да настоявам, че даже да разделите класа на две групи от по 12-15 деца, не бихте могли да гарантирате спазването на нужната отдалеченост, даже и изискванията да го разрешават. Смея да настоявам, че даже и децата да са извънредно виновни и да съблюдават всички предписани ограничения прецизно,  престоят им 5-6 ч. в затворено помещение е причина за заразяването им, при положение, че в помещението има вирусоносител.

Недоумявам, при безспорния успех на отдалеченото онлайн образование и в изискванията на актуалната епидемологична картина, за какво решихте, че за децата е от изключителна значимост да завършат образователната година, присъствайки физически в учебно заведение? Моля Ви, помислете, че в случай че реализирате тази Ваша концепция, в изискванията на експоненциално нарастване на броят на инфектираните, една част от децата няма да могат да се явят на матури, тъй като към този момент ще бъдат заболели, именно заради наличието им в клас.

Г-н Вълчев,

По отношение на организирането на идните матури, доста Ви апелирам да съобразите датите за провеждането им, тъй че те да са след пика на разпространяването на болестта - когато се откри трайна наклонност в увеличение на броя на оздравелите от COVID-19 и в същото време трайна наклонност в понижаване на броя на инфектираните. Дори това да значи, провеждането им да е през септември. Убедена съм, че е допустимо и няма да бъде огромен проблем бъдещите осмокласници и студенти първокурсници, да стартират образованието си през образователната 2020 година /2021 година 2, 3 или 4 седмици по-късно и надлежно да го завършат 2, 3 или 4 седмици по-късно.  Моля, помислете и за това по какъв начин биха се чувствали децата, в случай че в разгара на летните жеги организират значими за тях изпити с дълготрайност 2 часа и 30 мин. / 4 часа.

Уважаеми Господа,

Преди 40 дни господин Мутафчийски ни прикани с държанието си да не задължаваме нашите лекари да вършат тежки избори - кой да живее и кой не.

Сега аз Ви приканвам с решенията, които ще вземете да не поставяте мен и други родители пред тежкият избор дали да рискуваме здравето и живота на децата и на фамилиите си, като ги пратим на учебно заведение или да рискуваме да провалим бъдещият им живот като не ги пратим ".

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР