Архитектурната комисия към Общински съвет – Варна одобри плана за

...
Архитектурната комисия към Общински съвет – Варна одобри плана за
Коментари Харесай

Разшириха гробищата във Варна, ще има места за още 10-15 години

Архитектурната комисия към Общински съвет – Варна утвърди проекта за уголемение на гробищния парк в село Тополи, който е най-големият в общината. По думите на гл. проектант на Варна арх. Виктор Бузев, това ще реши казуса с неналичието тук-там за погребения за период от 10-15 години.

Гробищата в Тополи се уголемяват в западна посока, като ще заемат както общински, по този начин и частни терени, които занапред ще се отчуждават. Арх. Бузев разяснява, че преди време концепцията за сходно разширение е била отхвърлена поради данни, че на дребна дълбочина има канара. Изследването, което е направено от локалната власт обаче е открило, че единствено в 10 % от новата територия има подобен проблем. Тя обаче също ще бъде употребена. Новият проект на гробищата, които са разграничени на квартали, планува подобаващи места за стени, в които да се съхранява пепел на кремирани мъртъвци, както и имот за погребение на домашни любимци.

Според арх. Бузев, откакто се изчерпи и спомагателния потенциал на гробищата в Тополи, общината би трябвало да пристъпи към основаването на огромен гробищен парк в местността Кантара. За задачата е очакван огромен терен, който сега е част от държавния горски фонд. Ако обаче той бъде усвоен, ще има повърхност за погребения минимум за още 50 години, счита основният проектант на Варна.

Съветниците утвърдиха и решение за превозване на ново трасе на оптичен кабел през територията на с. Каменар. Проектът е напълно координиран с Министерството на защитата. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР