Архитектът на Паметника на БКП под връх Бузлуджа е починал.

...
Архитектът на Паметника на БКП под връх Бузлуджа е починал.
Коментари Харесай

Отиде си архитектът на паметника на Бузлуджа

Архитектът на Паметника на Българска комунистическа партия под връх Бузлуджа е умрял. Георги Стоилов е умрял на достоплепните 93 години, оповестиха от Съюза на архитектите в България. В известието им се показва, че се разделяме с извънреден експерт, притежаващ дълготраен на практика, експертен и административен опит в региона на архитектурата и ръководството.



Решението за построяването на Дом паметника на Българска комунистическа партия се взима от Секретариата на Централен комитет на Българска комунистическа партия на 11 март 1971 година Строежът му стартира през 1974 година и се финансира с дарения на стойност 14 186 000 лева Идейният план е на арх. Стоилов. 

В градежа вземат участие тогавашните Строителни войски и доброволци-бригадири, проведени от ДКМС. Ръководител на грандиозния обект е командирът на старозагорската строителна дивизия генерал Делчо Делчев.

Паметникът е открит на 23 август 1981 година персонално от партийния и държавен водач Тодор Живков. Архитектурата на паметника е описвана като жертвен поднос и колона, символизиращи разпрострат байрак и венец в чест на Българската комунистическа партия. 

В последните години Чинията бе в оставена в окаяно състояние, а спор сред регионалната администрация на Стара Загора, общината в Казанлък и самата Българска социалистическа партия забави фрапантно всевъзможни опити за неговото барикада. 

Едва през 2020 година стартира реорганизация на паметника против финансиране от над 35 милиона лв.. 

Арх. Георги Стоилов е създател на редица знакови здания и архитектурно-скулптурни монументи: хотел „ Рила “, постройката на БНР, хотелски комплекс „ Орбита “ (София); интернационален юношески лагер, хотелите „ Интернационал “, „ Емона “, „ Рубин “ и „ Акациите “; Националния център за въздушен надзор, резидентски комплекс в Дубна, Русия, мемориалите „ Бузлуджа “, „ Беклемето “ и пантеона „ Гургулят “. Бил е кмет на София (1967–1971 г.), министър на Министерство на архитектурата и благоустройството (1971–1973 г.).

Един от основателите на Съюза на архитектите в България и дълготраен негов ръководител. Председател на Международния съюз на архитектите (1985 – 1987). Президент на Международната академия на архитектурата от основаването ѝ през 1987 година, а от 2019 година – неин почетен президент. Носител на редица влиятелни оценки, измежду които: „ Почетен жител на София “ (2004 г.), медал „ Стара планина “ - I степен, „ за изключително огромни заслуги в архитектурата “ (2010 г.) и други

Екипът на Министерството на културата изрича съболезнованията си към фамилията и околните на арх. Георги Стоилов. Дълбок реверанс пред индивида, записал със златни букви името си в историята на архитектурата, прибавят още от съсловната организация. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР