Архитект Клаудио Нарди, който ще го прави, проектирал музея във

...
Архитект Клаудио Нарди, който ще го прави, проектирал музея във
Коментари Харесай

Новият център на Велико Търново по италиански вкус: площад на две нива, висящи градини, сграда без прави ъгли

Архитект Клаудио Нарди, който ще го прави, проектирал музея във фабриката на Шиндлер и студиото на U2

“Трансформацията, детайлът, декорацията, разговорът сред историята и модерното, материалите - това е общото на моята интимна непосредственост с архитектурата, което е отличителното в плановете ми. ”

Така италианецът Клаудио Нарди изяснява своята философия при основаването на здания. За 67-годишния проектант, роден във Флоренция, плановете са освен функционалност, само че и възприятие.

“Това е една огромна страст, този път има потребност и от кураж, и от процедура, води доста огромни отговорности. Но

би трябвало да се пазиме

освен като архитекти,

а и като жители от

всекидневната простащина

Всички сме изправени пред този риск ”, описа именитият проектант пред великотърновци в петък вечерта.

Нарди е създател на новия план за бъдещия център на Велико Търново, който завоюва Международния архитектурен конкурс на общината “Ново сърце за Стария град ”.

Архитектът е с впечатляващо CV и същинска звезда в своята област. Ученик на известния италиански проектант и дизайнер Карло Скарпа. Завършва университета във Флоренция през 1978 година Освен многочислените си архитектурни достижения Клаудио Нарди е проектирал интериори, мебели и гама от артикули за известни италиански производители.

Той има афинитет както към новите технологии и материали, по този начин и към класическите, които употребява. Неговата архитектурна активност както в Италия, по този начин и в интернационален проект включва културни, публични, спортни, търговски и жилищни планове по целия свят.

Италианецът е считан за същински модернист в своята специалност и с феноменално умеене да реализира баланс сред форма и функционалност. Той е

проектирал многочислени

фешън бутици на

известни марки

като Dolce&Gabbana, Malo, Tod, Gianfranco Ferre, Exte, Desmo, BP Studio и LuisaViaRoma. Създател е на няколко стадиона, небостъргачи в Дубай и Китай, както и фамозното звукозаписно студио на U2 в Дъблин.

Впечатляващ е дизайнът на Нарди за Музея за модерно изкуство, издигнат към някогашната фабрика “Шиндлер ” в Краков. През 2007 година студиото на Клаудио Нарди печели с концепцията си за музей в остарялата фабрика на Шиндлер, запечатана в паметния филм на Спилбърг. “Проектът предвиждаше в своите линии да произлезем от остарялата постройка, по тази причина се получи един отворен музей, в който може да се премине от единия до другия край, а не монолит. Използвахме материали, които се въодушевяваха от Краков и неговата атмосфера. Той бе осъществен посредством финансиране от Европейски Съюз ”, описа във Велико Търново италианецът.

Наблегна и на различен собствен план - новото кметство в Краков, което тази година ще влезе във финалната си фаза на реализация. “Ние не търсим единствено една схема, една рисунка, ние желаеме да си представим по какъв начин тази рисунка ще стане реалност и в тази реалност по какъв начин ще живеят хората. Когато взехме решение да участваме в състезанието за мастър проект във Велико Търново, нашето отношение бе безусловно същото ”, изясни Нарди.

Съвременна качествена архитектура в естествена среда и във връзка със Стария град, отвесно строителство. Това най-общо е мастър проектът за застрояване на терена на Старото военно учебно заведение в самото сърце на Велико Търново, разказа архитектът.

Площад на две равнища с взор към амфитеатъра на Старо Търново, няколко съвременни кули, разчупени здания, облени в светлина,

зелени покриви и 50 хиляди

кв. м подземни паркинги

- това е заложил в създаването си новаторският проектакнт. При това разпростряли се единствено върху 40 на 100 от терена, а останалото - зеленина.

“118 хиляди кв. м са зелените покриви на постройките, нещо като висящи градини, плюс зеления терен на парка, продължение на долината, която слиза към. Янтра ”, изясни пред цялостната зала Нарди.

В концепцията му колите са подземен, а повърхността е на пешеходците и колоездачите, места за срещи, спортни занимания, отдих.

“Свободни и отворени приземни етажи ще имат постройките в по-голямата си част, тъй че

всички пространства ще

бъдат свързани, все едно

са прегърнати

от вълнообразните линии на парка ”, разказа архитектът градоустройственото решение.

Между съществуващите в този момент здания на регионалната администрация и Пети корпус на Великотърновския университет пък ще се намира най-модернистичният акцент от новата визия - експозиционният център. За него Нарди завоюва правото да изготви следващ капиталов план за реализация. Фасада от дърво и стъкло, която няма нито един прав ъгъл и като че ли следва очертанията на релефа, ще прави проектантът.

Разработката на спечелилия в Международния архитектурен конкурс планува Експозиционният център да е на два етажа, с благоприятни условия за осъществяване на разнообразни събития - състезания, концерти, конгреси, изложения и други

Преди това визията на италианеца ще бъде подложена на публично разискване, а от общината се ангажираха да вземат под внимание всички отзиви и рекомендации на търновци. Със сигурност обаче няма риск Нарди да бъде упрекнат в простащина.

“Един план не е една вяра. Той е виждане, една визия, която се обогатява. Днес се приказва доста за дребните градове, аз бих желал да приказвам за града другар, един град необходим, елементарно трансформиращ се, който да може да еволюира, да може да се развива. Така го виждам аз ”, изяснява световноизвестният проектант. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР