Археолозите с право са влюбени в тайните и мистериозни тунели.

...
Археолозите с право са влюбени в тайните и мистериозни тунели.
Коментари Харесай

Откриха проход към „подземния свят“ в Пирамидата на Луната в Мексико

Археолозите с право са влюбени в тайните и мистериозни тунели. Те постоянно разпалзват разпалзват въображението и водят към някакво богатство. Сега учени от Националния институт по археология в Мексико Сити благодарение на СТ скенер разкриха просторен прикрит тунел, на към 10 метра под повърхността на Теотиуакан, същински античен метрополис, ситуиран на 48 км североизточно от днешната столица, написа profit.bg.

Тунелът се намира под грандиозната Пирамида на Луната и продължава към централния площад – област, употребена в миналото за човешки жертвоприношения и други мистични ритуали. Пирамидата е най-високата конструкция в града и е обградена от по-малка своя версия, където хората стоели, с цел да следят осъществяването на жертвоприношенията.

Изследователите са уверени, че тунелът прилича други, открити в региона, планувани да имитират входове към подземния свят. Възможно е той да се окаже централният гръбнак на мрежа от скрити тунели, които се преплитат под повърхността.

В превод от науатл, името Теотиуа́кан значи „ Място на боговете “ или „ Където боговете са сътворени “. Основан е към I век прочие н. е. от незнайни индиански нации и не е непосредствено обвързван с империя или избрана просвета. Разцветът му е бил сред 5. и 6. век, когато популацията е било 200 – 250 хиляди души. По незнайни аргументи градът е изоставен и става ненаселен през 9. век. Три века по-късно е „ преоткрит “ от ацтеките, които употребяват храмовия комплекс за религиозните си ритуали.

Днес градът е отчасти разкопан. Разкрити са пирамидите и по-големите храмови обекти. Археолозите изследват комлекса от началото на 20.век до през днешния ден.

Източник: IFLScience
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР