Археолози започнаха разкопки на резиденцията на тракийски цар от 3-4

...
Археолози започнаха разкопки на резиденцията на тракийски цар от 3-4
Коментари Харесай

Разкопават резиденция на тракийски цар в Кърджалийско

Археолози започнаха разкопки на резиденцията на тракийски цар от 3-4 век преди Христа в региона на кърджалийското село Бенковски. Комплексът е открит през 2004 година от проф. Николай Овчаров, който е и теоретичен началник на разкопките. Те ще се извършат от доцент Здравко Димитров.

През 2016 година в региона бяха направени първите разкопки на некропол, в който беше открит гроб на ритуално разчленена тракийска принцеса, заровена с огромен брой сребърни украшения.

Проф. Овчаров е безапелационен, че некрополът, който е с едвам няколко гроба е бил предопределен единствено за аристократи, живели в резиденцията. Тя се намира на близкия рид и била предпазена от крепостна стена, иззидана с големи камъни. Според археолозите непокътнатия дувар е дълъг най-малко 500 метра, а самата резиденция е ситуирана на повърхност от към декар на могилата.

" Ясно личат останките от няколко представителни здания, които следва да бъдат проучени ", сподели проф. Овчаров. Според него досега в България са разкрити 4 резиденции на тракийски царе, само че нито една от тях не е в Родопите. Очаква се в тази край Бенковски, както и при останалите, да има храм и тронна зала.

" Още при започване на разкопките попаднахме на 7 монети маронеи, което значи, че жителите на региона са имали тесни връзки с антична Маронея, която се намира на едвам към 80 километра ", разясни доцент Здравко Димитров.

Разкопките, които както и предходните, се финансират от златоградски предприемач, ще продължат до края на месец октомври./Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР