Археолози вярват, че са открили най-стария непокътнат кораб в света

...
Археолози вярват, че са открили най-стария непокътнат кораб в света
Коментари Харесай

Откриха най-стария непокътнат кораб в света на дъното на Черно море

Археолози имат вяра, че са разкрили най-стария недокоснат транспортен съд в света на дъното на Черно море, където лежи повече от 2 400 година, написа The Guradian. 23-метровият транспортен съд се счита, че е от Древна Гърция. Мачтата, руля и греблата са открити на 2-километра дълбочина. Липсата на О2 на тази дълбочина е запазила кораба, съгласно учените.

Корабът е открит от международния " Морски археологически проект Черно море " (MAP Black Sea). Професор Джон Адамс коментира, че не е вярвал, че може да се открие непокътнат кораб от античния свят.
Вярва се, че корабът е търговски.
Екипът обяви, че възнамерява да остави кораба, където е открит, но добави, че малко парче е било проверено от университета в Саутхемптън. Резултатите потвърждават, че това е най-старият непокътнат кораб в историята на човечеството. Данните ще бъдат съобщени на конференция в Лондон през тази седмица.
Археолозите са открили повече от 60 кораба. Те са на тригодишна мисия за изследване на Черно море, за да се установи какви промени са възникнали на морското равнище преди хиляди години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР