Археолози откриха викингски кораб на над 1000 години в близост

...
Археолози откриха викингски кораб на над 1000 години в близост
Коментари Харесай

Откриха викингски кораб на над 1000 години в Норвегия

Археолози откриха викингски транспортен съд на над 1000 години наоколо до черква в Норвегия. Откритието беше направено от Норвежкия институт за културно завещание, употребявайки радарна технология.
Стотици викинги " превзеха " шотландско градче за празника Уп Хели Аа (ГАЛЕРИЯ и ВИДЕО) Празникът, който в превод значи „ О, Велики ден ”, се отбелязва за първи път през 1881 година за края на зимата в Шотландия
Новото изобретение е от голямо значение – в Норвегия досега са открити едвам три добре непокътнати викингски кораба. Традициите на викингите повелявали корабите да се заравят в земята, сходно на човешко заравяне.

Използвайки радар, археолозите съумели да видят остатъци от погребална могила, в средата на която се разграничават формите на транспортен съд – с дълъг и добре непокътнат кил, като две от мачтите се виждат от дясната му страна.

Снимка: Manuel Gabler, NIKU

Според измерванията викингският транспортен съд е с дължина 16-17 метра. Макар проучванията и датирането занапред да предстоят, археолозите, създали откритието, считат, че е от интервала на Меровингийте или от Викингския интервал, което значи, че може да е на над 1000 години.

Снимка: Manuel Gabler, NIKU

Като добавка към невероятното изобретение, с помощта на радара археолозите забелязали, че наоколо има и остатъци от викингски селища, само че към момента е прекомерно рано да бъдат датирани.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР