Археолози, историци, музейни специалисти, изследователи и общественици се събраха в

...
Археолози, историци, музейни специалисти, изследователи и общественици се събраха в
Коментари Харесай

Изследователи от цялата страна се събраха на форум в Ахтопол

Археолози, историци, музейни експерти, откриватели и общественици се събраха в Ахтопол, с цел да вземат участие в кръгла маса на тематика: " Християнството в Странджа и Одринска Тракия и битките за независима черква ". Срещата се провежда от съдружие „ Черноморски Странджа “ и нейният ръководител инж. Петър Кънев. Форумът се организира под патронажа на регионалния шеф на Бургаска област Вълчо Чолаков.

По време на срещата свои отчети показаха доцент Ангел Николов, от СУ " Климент Охридски ", Дарина Билярска, държавен специалист в Централен държавен списък, проф. дин Светозар Елдъров от Институт за балканистика с център по тракология при Българска академия на науките, Стоян Райчевски от Тракийски теоретичен институт, доктор Венцислав Каравълчев от Богословския факултет на СУ " Климент Охридски ", Горан Стефанов, Исторически музей " Проф. Александър Фол " в Малко Търново, доктор Иглика Мишкова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките и Иванка Делева, основен организатор в РИМ-Бургас.



" Темата на дванадесетата кръгла маса, която съдружие „ Черноморски Странджа “ провежда в Ахтопол, е извънредно значима за културно-историческото ни завещание и слага проблеми от значително значение за съхраняването на националната ни еднаквост ", разяснява при откриването на конференцията инж. Петър Кънев.


Специални посетители на форума бяха учен Константин Косев, Иван Гранитски, военачалник Тодор Бояджиев, народните представители проф. Станислав Станилов и проф. Иво Христов.
В рамките на кръглата маса, през днешния ден в Музея на котвата в Ахтопол беше открита изложбата изложбата " Созопол - безконечният град ".



" В експозицията е показана класическата античност на Аполония - като морската врата на Странджа, която е един от регионите с доста огромен ресурсен капацитет ", сподели археологът Димитър Недев, който откри изложбата.
В нея са показани извънредно забавни керамични съдове от бита на античните хора, някои от които се показват за пръв път, след откриването им по време на изследвания.


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР