Археологичните разкопки на най-голямата тракийска могила у нас Малтепе край

...
Археологичните разкопки на най-голямата тракийска могила у нас Малтепе край
Коментари Харесай

Сграда от трети век и над 40 монети на римски императори открити на Малтепе

Археологичните разкопки на най-голямата тракийска могила у нас Малтепе край пловдивското село Маноле завършиха за тази година с разкриването на постройка от трети век, паметни ями, намирането на един гроб, железни ножове, скоби и над 40 монети на трима римски императори.
 20pl4002-maltepe-2  20pl4002-maltepe-4  20pl4002-maltepe-5
„ Надявам се през 2018 година да стигнем до сензационни разкрития, защото в тази могила може да има 8 знатни тракийски гроба на цяла царска фамилия ”, разяснява Костадин Кисьов, началник на разкопките на Малтепе и шеф на Регионалния археологически музей в Пловдив. Той описа, че още в периферията на могилата Малтепе, която е с височина 26 метра и диаметър 150 метра, са се натъкнали на постройка от трети век с глинени зидове, непокътнати до 30 см височина, и тухлен под.

„ Намерихме и 10 бронзови монети от трети век след Христа, а до тази постройка открихме и гроб, в който имаше нож и железни скоби ”, заяви доцент Кисьов. Той добави, че едната от хипотезите, че това е било краткотрайно жилище, тъй като няма присъщите черти на място за дълго обитаване. В посока центъра на могила са разкопани и няколко паметни ями, където са открити над 40 римски монети от трима императори. Открити са и мраморни квадри, които постоянно сочат за стабилен строеж. „ Тяхното състояние демонстрира, че сме покрай крепидата (оградния дувар на могилата). Според тракийските религиозни вярвания крепидата и обрисуваният от нея кръг символизират Слънцето ”, описа още ръководителят на археологическите разкопки край Маноле, осъществени с поддръжката на Община Пловдив.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР