Археологическият сезон още не е приключил, а проф. Николай Овчаров

Археологическият сезон още не е приключил, а проф. Николай Овчаров ...

Проф. Овчаров обяви археологическото откритие на годината


Археологическият сезон още не е приключил, а проф. Николай Овчаров вече обяви откритието на годината, съобщава БНР. Малко неочаквано, но откритието не е направено от проф. Овчаров, дори не от археолог, а от бизнесмен. 

Става дума за бронзова пластина с размерите и формата на перце за китара, намерена  в землището на община Аврен от бизнесмена Младен Станев в градината му, при засаждането на дърво. След почистването ѝ станало ясно каква е находката. 

„Бях потресен като я видях — каза пред БНР проф. Овчаров — Веднага разпознах държавния герб на България от времето на цар Шишман с трите лъва! Трите лъва, които до този момент бяха известни само от западноевропейските гербовници и рисунката на един арабин, минал през Търново във втората половина на ХIV век“, заяви българският Индиана Джоунс.

Щампованото върха бронзовия медальон изображение е доста подобно на герба на английската футболна федерация, но е много по-старо. 

Популярният археолог, който днес връчи находката на директора на регионалния истарически музей във Варна Игор Лазаренков, смята, че бронзовият накит с държавния герб е бил носен от войн, „високопоставен български благородник, царски човек“ като знак за високия му ранг. 

Тепърва предстоят още изследвания на историческата находката, но от днес, точно в навечерието на Деня на независимостта, тя вече е изложена в Регионалния исторически музей. 

Източник: segabg.com