Археологическият сезон още не е приключил, а проф. Николай Овчаров

...
Археологическият сезон още не е приключил, а проф. Николай Овчаров
Коментари Харесай

Проф. Овчаров обяви археологическото откритие на годината

Археологическият сезон още не е завършил, а проф. Николай Овчаров към този момент разгласи откритието на годината, оповестява БНР. Малко ненадейно, само че откритието не е направено от проф. Овчаров, даже не от археолог, а от предприемач. 

Става дума за бронзова пластина с размерите и формата на перце за китара, намерена  в землището на община Аврен от предприемача Младен Станев в градината му, при засаждането на дърво. След почистването ѝ станало ясно каква е находката. 

„ Бях покъртен като я видях — сподели пред БНР проф. Овчаров — Веднага разпознах държавния герб на България от времето на цар Шишман с трите лъва! Трите лъва, които до този миг бяха известни единствено от западноевропейските гербовници и рисунката на един арабин, минал през Търново във втората половина на ХIV век “, съобщи българският Индиана Джоунс.

Щампованото върха бронзовия медальон изображение е много сходно на герба на британската футболна федерация, само че е доста по-старо. 

Популярният археолог, който през днешния ден връчи находката на шефа на районния истарически музей във Варна Игор Лазаренков, счита, че бронзовият накит с държавния герб е бил носен от войник, „ почитан български аристократ, царски човек “ като знак за високия му сан. 

Тепърва предстоят още проучвания на историческата находката, само че от през днешния ден, тъкмо в навечерието на Деня на независимостта, тя към този момент е изложена в Регионалния исторически музей. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР