Археологическа мистерия: Великаните от Монте Прама. Каменните гиганти на Сардиния

...
Археологическа мистерия: Великаните от Монте Прама. Каменните гиганти на Сардиния
Коментари Харесай

Археологическа мистерия: Великаните от Монте Прама

Археологическа тайнственост: Великаните от Монте Прама. Каменните колоси на Сардиния ( също и колосите на Монте Прама) са големи скулптури на към 3000 години. Те са открити напролет на 1974 година от фермери от Сардиния, които са орали нивите си и инцидентно са се натъкнали на нещо, което приличало на огромна канара. При по-внимателно разглеждане разкрили нещо доста по-интригуващо – огромна каменна глава. Тяхното изобретение е едно от най-важните в Западното Средиземноморие, датиращо от Желязната ера. Сардинските фермери са разкрили първия от хилядите фрагменти, събрани от археолози през идващите десетилетия.

От тези елементи са съединени десетки великански скулптури . Всички те са издълбани от солидни варовикови блокове, височината им постоянно надвишава два метра. Историците към момента недоумяват какво тъкмо съставляват колосите на Монте Прама.

Имат триъгълни лица, на които ясно се обрисуват веждите и носовете, които имат строга Т-образна форма. Но най-необичайни са очите. Всяко око е формирано от два съвсем съвършени кръга – външен и вътрешен. Някои скулптури държат щитове, а други- лъкове.

Учените разделят статуите на три типа – стрелци, воини и боксьори.

Стрелците са показани с вдигната дясна ръка за привет. Лявата им ръка е с ръкавица и държи лък.Все още не са открити добре непокътнати глави на стрелци, тъй че учените считат, че те имат същите черти на лицето като воините. От последните са открити малко и също са в неприятно положение. Техните шлемове имат герб в центъра и два рога.

Учените допускаха, че те са част от картагенски храм, датиращ от 500 година пр.н.е. Но след по-подробни проучвания са стигнали до заключението, че каменните фрагменти са се появили доста преди картагенците.

Джовани Лилиу, считан от мнозина за татко на сардинската археология, изследвал фрагментите и разкрил, че те имат прилики с бронзовите статуетки, основани от нурагичната цивилизация на Сардиния. Това значи, че възрастта им е към 3000 години.

Процъфтявайки сред 18-ти и 8-ми век пр.н.е., нурагичната просвета е известна със способността си да обработва метал и камък. Из целия остров нурагите са построили доста мегалитни структури, известни като Нураге (културата е кръстена на тях).  Днес повече от 6000 такива структури украсяват пейзажа на острова.

Нураге

В някакъв миг след упадъка на нурагичната просвета, колосите са унищожени.  Според учените това е явно тенденциозен акт на опозоряване.  Експертите считат, че статуите са били унищожени от финикийски или картагенски колонисти в опит да наложат новия си ред на острова, като в същото време унижават остарелия.

Защо нурагите са издигнали тези фигури ? Експертите към момента не могат да отговорят на този въпрос.

 

Археологическа тайнственост: Великаните от Монте Прама

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР