Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше,

...
Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше,
Коментари Харесай

Днес е Архангелова задушница! Вижте защо е по-различна

Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше, е една от трите най-големи. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - тъй като събота е отредена за ден на покойниците. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за умрелите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.
Архангелова задушница се разграничава от другите Задушници по това, че отдаваме респект към починалите за освобождението на България хайдути, революционери, воини. затова се назовава още и Мъжка задушница.
На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В предишното най-възрастната жена преливала гроба с алено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво - предписание се три кръга по края на гроба.
За повече по отношение на ритуалите на този ден можете да погледнете публикацията: Вижте какво се прави на Архангелова задушница
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР