- Арх. Прокопиев, от няколко месеца сте главен архитект на

...
- Арх. Прокопиев, от няколко месеца сте главен архитект на
Коментари Харесай

Арх. Петко Прокопиев: Новият ОУП е посоката за развитие на А...

- Арх. Прокопиев, от няколко месеца сте основен проектант на Община Асеновград. Как се чувствате тук?

- Тази позиция е огромно предизвикателство за мен! Тук, в община Асеновград, съм от 1 септември 2020 година Видях публикация за конкурс и се явих. Вече повече от половин година съм зает с познати за мен материя, отговорности и отговорности. Добре съм осведомен с дейностите на един основен проектант, защото 15 години бях на тази служба в пловдивския регион „ Тракия”. А в този момент Асеновград е предизвикателство за мен - нещо друго и ново. Така взех решение да вляза в тази непозната за мен територия. Първоначално малко се стреснах от самата община. Поне на пръв взор беше по този начин. Освен за архитектурата в града би трябвало да се грижа и за 28 села. Познавам Асеновград с природата, неговите китни параклиси и дребни църкви. Учудих се, че тази компактна община се радва на подобен огромен интерес от страна на вложителите. По-късно разбрах, че Асеновград е най-големият необластен град. Мислех, че тук е по-спокойно, в сравнение с в Пловдив. Всъщност под тепетата са огромните вложения. А в Асеновград има извънредно доста, само че несъмнено, по-малки планове. Прави ми усещане, че два-три квартала сега се заселват с огромни темпове. Миграцията е най-вече от Хасково, Кърджали и Смолян. Местят се цели семейства и това се отразява на жилищното строителство. Но настрана от него си вървят и чисто икономически начинания.



- Преди броени дни беше признат новият Общ организационен проект на града. Инициативата е почнала още в далечната 2011-а. Какви са целите на проекта?

- Приемането на Общия организационен проект (ОУП) е заложено съществено в програмата на кмета на Асеновград - доктор Христо Грудев. Да, в действителност създаването му е почнало в предходния мандат още през 2011 година Тогава е импортиран прелиминарен план в общината, след което през 2012 година процедурата е спряна по неразбираеми аргументи. Когато ръководството на Асеновград се смени през 2019 година, тя бе стартирана още веднъж. С днешна дата към този момент признатият Общ устройствен план ясно регламентира параметрите и вида на застрояване. Създава правила и правила, с които бъдещите вложители следва да се преценяват. Общ устройствен план предлага образно опциите за развиване на Асеновград и прилежащите му землища в капиталов и строителен проект за интервал от 25 години напред. Разбира се, най-важното нещо в този проект е деликатният баланс на частен и публичен интерес, което е съществено предизвикателство. Радвам се, че съм част от този развой, който няма да спре дотук. В момента приготвяме правене на Общ устройствен план на цялата община. Все още има села без никакви проекти, с околовръстни полигони от предишното, които са се развивали стихийно. Важно е всичко това да бъде въведено в рамка с правила и да се приключи безредното строителство и презастрояването.



- Кои са най-важните решения в този стратегически документ?

- Основната му и най-важна цел е да контролира строителството на територията на община Асеновград. Освен това Общ устройствен план дава насоки и вероятности за зониране, т.е. строго несъмнено ще бъде къде може да се строят жилища, да се обособяват индустриални зони за промишлени и икономически действия, основаване на зелени пространства за отдих. Планът обгръща всички сфери на публичния живот. Прилагането му на процедура ще бъде развой, в който ще се изготвят подробни устройствени проекти (ПУП) за разнообразни зони, като по този начин ще се подсигурят по-добри условия на труд и по-подходящи места за отдих, спорт и туризъм в града. Що се отнася до новите правила в жилищното строителство, мога да обобщя, че в централната градска част ще доминира ниското и приблизително високото жилищно застрояване. Това е особено и възможно за приблизително огромните български градове, какъвто е Асеновград. Да не пропуснем и извънредно значимата връзка, а точно пътят Пловдив-Асеновград. Участъкът се трансформира в основен транспортен кулоар в бъдеще. Смятам, че след не повече от 10 години към тази „ дребна автомагистрала “ своите действия ще развиват предприятия, а в по-заден проект - там, където са някогашните пустеещи земи под Балкана, ще се появи жилищна зона. За никого не е загадка, че бизнесмените към този момент гледат в тази посока, а и регионът има огромен капацитет за развиване. Ето за какво Общ устройствен план е значим документ за всяка община. Неусетно ще се трансформират регулационните граници. Или другояче казано, с този проект всяко нещо ще си бъде на мястото с нужната резистентност на развиване.

- Какви разрешителни за градеж разписвате в последно време?

- От началото на годината Община Асеновград е издала над 200 позволения за градеж. Това е извънредно натоварване и сериозна работа за администрацията, както и за мен като основен проектант. Повечето от настояванията са за създаване на жилищни и индустриални здания, както и на обекти за публичното обслужване. Селата също са обект на необикновен интерес. Там се купуват най-вече къщи и парцели за жилищно строителство. Трябва да си призная, че има и неприятна част от отговорностите на един основен проектант. Това е, когато би трябвало да се издаде отвод за одобрение на план или за позволение за градеж. Нека сме ясни обаче, че има правила и те са безапелационни. Законодателството би трябвало да се съблюдава от всеки участник в строителния развой. Съгласно законите отводът постоянно се дава документално, както и разрешението, несъмнено. В негативната оценка се вписват най-подробно претекстовете, с цел да не наподобява като каприз. В последна сметка, който не е склонен с издадения му отвод, постоянно може да го апелира в съда. Мога да кажа, че до момента не е обжалван мой отвод като основен проектант, тъй като постоянно се придържам към законоустановените правила. Уважавам същинските строители. Те са част от моята специалност. Отношенията ми с бизнесмените обаче са деликатни, разбираемо за какво, само че намираме общ език - най-малко на този стадий. Защото съм уверен, че Асеновград би трябвало да остане подобен, какъвто го желаят множеството поданици.



- Какви по-интересни вложения очаквате?

- Работата ми е много динамична и това несъмнено я прави привлекателна. Интересните и ексцентрични хрумвания за вложения стават от ден на ден. Както споменахме, в обсега на община Асеновград влизат 28 обитаеми места. Например в махала „ Кабата “ и в селата Мостово и Орешец, както и в други балкански села се утвърждават планове и строят къщи за туризъм. Там природата е приказна и непокътната в натуралния си тип. Привлича със своята хубост и чист въздух - да вземем за пример единствено преди дни подписах въвеждане в употреба на първи стадий от величествен план - конна база за професионален спорт. Територията, която обгръща реализирането на концепцията, е голяма. Доколкото разбрах, ще се отглеждат елитни и скъпи породи коне. Ще бъде построен комплекс от закрит манеж, конюшни, зони за рекреация и всички съпътстващи ги здания и уреди. Предвидени са, несъмнено, и открити площи. Интересното е, че в плана са заложени зона за интернационалните конгреси и населено място от каменни къщи - характерни като форма и структура, където ще отсядат спортистите. Това ще притегли още повече интереса на международни имена в конния спорт. Всички ще отсядат в региона на Асеновград и по този начин градът и общината ще се разпространяват по целия свят. Този план се осъществя в триъгълника, прочут със своята мистичност - туристическия обект „ Караджов камък “, скалното светилище „ Беланташ “ и привличащата хиляди миряни годишно „ Кръстова гора “. Ще издам в задатък, че зад инвестицията стои софийска компания, само че по-интересното е, че планът е без аналог на Балканите.

- Какво се случва още в състезателен проект - ще има ли Асеновград нов стадион?

- Въпрос на дни е да обявим втори архитектурен конкурс, този път за нов състезателен комплекс, включващ стадион. Той ще бъде построен напълно по нормите за II категория на УЕФА. Към него ще има спортна зала с фитнес площадки. Заданието е готово, а теренът, който е планувано да заема, ще е към 40 декара. Стадионът ще е ситуиран в периферията на Асеновград по посока към село Боянци. Капацитетът на оборудването ще е от 4000 до 6000 места. Това е сериозна инвестиция за всяка община и по тази причина се надяваме да получим целева помощ от страната, с цел да го построим. Важното е случая е, че Община Асеновград има подготвеност, защото всичко е авансово квалифицирано. Приоритет е здравето на подрастващите генерации, а без спорт и придвижване това няма по какъв начин да се случи.

– Вижда се, че интензивно работите по обновяването на централния площад. Завърши ли изцяло ремонтът на Пешеходния мост на Асеновград?

- Да, по този начин е, компанията реализатор работи по огромния план за изцяло реновиране на централния площад на Асеновград. Това, което виждам, защото строителните действия се случват безусловно подред очите ми, е съвършена организация и професионална отговорност. Смятам, че реализацията на плана за ремонт на площада ще обезпечи европейска визия на Асеновград, само че преди всичко ще предложи на асеновградчани и гостите на града една по-добра и зелена среда за отдих. Относно ремонта на Пешеходния мост - да, той завърши предишния месец. Извършена е цялостна замяна на настилката на мостовото оборудване. Сменени са и решетките на отводнителните шахти в двата му края. Настилката е направена от павета с посипка, което основава релефна нехлъзгаема повърхнина. По този метод се обезпечи освен по-добър външен тип на мостовото оборудване, а и се реализира по-добра издръжливост на самата настилка. Ремонтиран към този момент и подстъпът от западната страна на моста. Пренаредена бе настилката в пространството сред пешеходния светофар и мостовото оборудване за да се обезпечи безконтролен достъп на хората. До този миг при превалявания на мястото се образуваше голяма локва с вода, което в допълнение затрудняваше прекосяването на пешеходци. А рампата, която бе сложена, не предоставяше нужното улеснение на майки с детски колички и трудноподвижни лица, не отговаряше и изцяло на съответните модерни условия и стандарти.

Снимки: Иван Кирев

Петко Прокопиев е основен проектант на Община Асеновград. Той заема тази служба от 01.09.2021 година след извоюван конкурс. Арх. Прокопиев е роден на 9 октомври 1959 година в Монтана. Семеен, с две деца. Завършва междинното си обучение в Строителния колеж във Враца през 1978 година После учи архитектура във ВИАС - София, където се дипломира през 1986 година

Цели 15 години (1994-2007 г.) е основен проектант на един от най-големите региони на Пловдив - „ Тракия “. От 2007 година до заемане на поста в Община Асеновград е на частна процедура в лично архитектурно бюро. По негов план се реконструира Цар-Симеоновата градина в Пловдив преди седем години. Автор е на Общия организационен проект на Перущица от 2014 година

Проекти в развиване



В началото на април стартира ремонтът на спортна зала за повдигане на тежести „ Иван Веселинов “. Залата се състои от два етажа. Предстои замяна на остарялата дограма с нова PVC. Ремонтите касаят също подовата настилка, вътрешните стени, фасадите на постройката и покрива. Проектът включва замяна на осветлението, също слагането на климатизатори. Ще бъдат инсталирани нови подготвителни сцени. Ще има и подобен за осъществяване на публични надпревари. Стойността на плана е в размер на близо 190 000 лв., като финансирането е обезпечено от Министерството на младежта и спорта (ММС).

Какви други планове в региона на спорта предстоят?

" Новото е това, че подвигаме от нулата два нови физкултурни салона. Финансирането им ще стане от Министерството на младежта и спорта. Единият план е в Тополово - село, наброяващо близо 3-4 хиляди души. Вторият физкултурен салон е към учебно заведение „ Петко Каравелов” в Асеновград.

Най-големите ни упования обаче са ориентирани към новата детска градина.

Обявихме архитектурен конкурс за правене на план в общински терен с огромна денивелация. Вероятно поради това ползата беше огромен. Постъпиха доста планове и всички бяха прегледани до най-малката детайлност. Комисия извърши класиране, към този момент завърши процедурата по оценяването. Има класиране и евентуален победител. Това е план с положителни функционални връзки и забавна визия. Децата ще видят нещо познато - по този начин, както рисуват техните къщички. В детската градина ще могат да се отглеждат 150 деца в шест групи. Предвидено е създаване на басейн и прилежащи зони за занимания и отдих навън съгласно условията и стандартите. Радостен съм, че имаме обезпечено държавно финансиране в размер на 3 000 000 лева ", добави арх. Прокопиев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР