Ареалът на разпространение на райската ябълка е в умерените и

...
Ареалът на разпространение на райската ябълка е в умерените и
Коментари Харесай

Какви са ползите от райската ябълка?

Ареалът на разпространяване на райската ябълка е в умерените и тропически климатични зони. Нейната татковина е Китай. В целия свят от това растение има общо няколкостотин типа. Дърветата от някои сортове живеят до 500 години.

В състава на райската ябълка има доста витамини, изключително А, С и В. Също и микроелементи – по тази причина тя е потребна за профилактика на витаминен недостиг и желязодефицитна анемия, ползва се за лекуване на скорбут. Йодът в нея попълня дефицита от това вещество в човешкия организъм и понижава заплахата от неразположения в щитовидната жлеза.

Концентрацията на киселини в този плод е ниска, което е положително за стомашно-чревния тракт в случаи на пептична язва, бъбречни и чернодробни неразположения. Антибактериалните свойства оказват помощ в битката с патологии на чревната флора.

Райска ябълка е потребна при затруднения в сърцето и кръвоносните съдове. Намалява риска от атеросклероза, а диуретичният резултат оказва помощ за намаляване на отоци по причина на неприятно сърдечно действие. 

При някои болести тя е противопоказна и потреблението й е неразрешена. Съдържа към 25% захароза, по тази причина диабетиците и хората с повреден панкреас не би трябвало да я ядат.

Танините, придаващи й тръпчив усет, може да бъдат рискови. Повечето от тях са в кората, по тази причина е най-добре да я обелите. Танините пречат на храносмилането - образуват лепкава маса, а тя на собствен ред слепва частите храна. Затова деца под 3 години не трябва да ядат райска ябълка. С нараснала нерешителност да се употребява от хора, страдащи от запек и хемороиди. При преяждане райската ябълка е в положение да провокира и противоположен резултат - диария и повръщане.

Райската ябълка се влага в козметични произведения. Високата централизация на ретинол, витамини С и Р спомага за възстановяване на зрението. Подмладява кожата и понижава омазняването й, изглажда бръчките. За задачата прясна кашица от плодове се нанася по лицето.

В диетологията райската ябълка е използвана като източник на енергийно скъпа захароза, т.е., като сурогат на бързите въглехидрати. Райската ябълка е добър десерт вместо нормалните сладкиши – само че, по този начин или другояче, е сладка и потреблението й би трябвало да се лимитира. Свежите плодове имат по-ниско наличие на калории от сушените. Калорийното наличие на свежа райска ябълка е 55 kcal в 100 г плод.  Не съдържа мазнини и холестерол.

Йодът в нея защищава от болести на щитовидната жлеза. За да се задоволят нуждите на организма от това вещество, е задоволително да консумирате единствено 2 плода на ден.

Райската ябълка има диуретични свойства, което понижава риска от уролитиаза. Полезна е и при запек, само че в лимитирани количества, с цел да не провокира противоположния резултат. Райските ябълки съдържат доста вода и фибри (целулоза), които оказват леко слабително влияние. 

Райската ябълка се използва в някои национални кухни при изработката на салати и десерти (пудинги, желета, конфитюри), даже в състава на ястия с месо и безалкохолни питиета. Яде се най-вече свежа, само че също по този начин се суши и захаросва. 

Салата от райска ябълка

Макар да е сладка, райската ябълка е добре съчетаема със солени храни и месо. Ето една салата, която е идеална за предиобедна закуска или като едно от ястията за обяд:

- райска ябълка - 2 бр.;

- кромид лук - 1 глава.;

- гърди от мисирка (пуйка) – 200 гр.;

- маруля - 1 бр.;

- тиквени семки (белени) - 1 с. л.;

- чер и червен пипер, други подправки на усет - 1 ч. л.

Сварете пуешките гърди в подсолена вода. Охладете ги, нарежете на резени, овкусете с мечтаните от вас подправки. Нарежете лука на полумесеци, а райската ябълка – както желаете. Марулята накъсайте на едри части.
Когато купувате божествен ябълки, гледайте за това
Райската ябълка е един от най-полезните плодове. За страдание няма по какъв начин да й се любуваме за дълго време. Тя се предлага на пазара ед...
Прочети повече
Смесете съставките, овкусете със сол и зехтин. Поръсете с тиквените семки.

Смути с райска ябълка

С този плод стават приятни десертни питиета. Ето, да вземем за пример, тази е същински витаминен коктейл:

- райска ябълка - 2 бр.;

- ябълки - 2 бр.;
7 казуса, от които ще ви избави райската ябълка
Сочнa, сладка и вкусна - райската ябълка е натурален антиоксидант. Но това надалеч не са всичките  ѝ преимущества: тя е доста потребна...
Прочети повече
- джинджифил – кубче със страна 1 см;

- канела - 1 щипка;

- вода - 150 мл.

Обелете плодовете, отстранете семките им, по-късно ги режете на кубчета. Обелете джинджифила и го настържете. Изсипете всичко в блендер и разбийте до хомогенна маса.

 

Още от ПОЛЕЗНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР