Арарутът е многогодишно тревисто тропическо растение с южноамерикански произход. Тази

...
Арарутът е многогодишно тревисто тропическо растение с южноамерикански произход. Тази
Коментари Харесай

Арарут - същност и ползи

Арарутът е многогодишно тревисто тропическо растение с южноамерикански генезис. Тази просвета е относително непозната в България, само че в другите елементи на света са добре осведомени с нейната същина и многочислени изгоди.

Основните приложения на арарута са във фармацевтиката и в кулинарията. От растението се употребяват корените, които се обработват фабрично, с цел да се получи от тях характерно брашно.

Най-честата му функционалност в кулинарията е на сгъстител на храна. В Южна Америка съществуват големи полета с арарут, като културата се употребява и като фураж за животни.

В 100 грама арарутово брашно има 375 калории. Той се употребява като добавка към креда, гипс, брашно, пшеница, ориз и нишесте. Съхранява се на изсъхнало и ветровито място.

Арарутът има многочислени здравословни качества. Той е извънредно богат на витамин А и в предишното коренното население на Южна Америка го употребило като лекарство при нарушаване на зрението.

 Брашно

Витамин А е извънредно потребен и за растежа, клетъчната обмяна и по-добрата функционалност на белите кръвни телца.

В многогодишната просвета има и богато наличие на фолиева киселина и витамини от В-групата, което спомага за образуването на червени кръвни телца от костния мозък и образуването на новите кафези в тъканите и органите на тялото.

С приема на арарут доставяме на организма си и калций, манган, калий, което заздравява костите, улеснява метаболизма и оросява мозъка.

Друга потребна съставна част на арарута е високото наличие на протеин и диетични фибри, които усилват перисталтиката на червата, възстановяват равнището на кръвната захар и понижават равнищата на холестерола.

Не на последно място потреблението на арарут може да бъде извънредно ефикасно средство за битка с диария. Тази своя функционалност растението има заради високото наличие на нишесте в корените.

Арарутът има и успокоителен резултат върху раздразнената кожа, като от него се вършат редица лекарства срещу кожни възпаления.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР