Апелираме към всички родители първо да се обадят на личния

...
Апелираме към всички родители първо да се обадят на личния
Коментари Харесай

Д-р Гергана Николова: Родителите да запазват час за профилактичните прегледи, за да няма струпване |

" Апелираме към всички родители първо да се обадят на персоналния доктор и да запазят час за профилактичен обзор на детето, с цел да няма скупчване на чакащи пред кабинетите. За да попълним Личната профилактична карта (ЛПК), ние би трябвало да прегледаме детето и да сме сложили имунизациите му. " Това сподели по Българска национална телевизия доктор Гергана Николова, общопрактикуващ доктор и член на УС на БЛС.

Тя напомни, че, само че акцентира, че тези прегледи изискват време, тъй като е допустимо при децата да са се появили нови болести или пък да са нови за практиката. 

Д-р Николова напомни, че децата, които не са прекъсвали визитата си в детската градина за по-малко от два месеца, могат да се върнат без кръвни проучвания и проучвания за чревни паразити, само че останалите би трябвало да ги показват.

По думите на доктор Николова имунизационният календар ще се навакса мъчно, въпреки че откакто беше даден зелен кулоар от Министерство на здравеопазването, родителите всеобщо са възобновили имунизациите на децата си. 

Тя не споделя паниката на част от родителите, че носенето на маска в учебно заведение ще навреди на здравето им и акцентира, че това е потвърдено работеща мярка, само че би трябвало да се изяснява, че маска, която е паднала на земята или е стояла 3 часа в джоба не може да се използва; би трябвало да се предизвестява да не се разменят маски измежду по-малките, добави тя. 

Това е условие за закритите общи елементи, не за учебните дворове, напомни доктор Николова и добави, че миенето на ръце и спазването на отдалеченост би трябвало да се трансформира в осъзнато държание, роля за което имат родителите.

По мотив опцията персоналната профилактична карта на детето да бъде изпратена по мейл на учебното заведение, общопрактикуващата лекарка разяснява, че към момента се създава механизъм по какъв начин да стане това. Основната компликация идва от това, че в доста от случаите лекарите не знаят кое е новото учебно заведение на детето, с цел да открият връзка с него. Тя добави, че тези карти могат да бъдат попълнени едвам откакто детето е прегледано.

" Изолатор " на мен ми звучи като карцер ", сподели доктор Николова в коментар за основаните изолатори в някои учебни заведения. Според нея е изцяло задоволително децата да бъдат отведени в медицинския кабинет на учебното заведение и там да изчакат родителите си, с сложена маска. Не бива да се насажда боязън, терзание, виновност, тъй като психологичното здраве е не по-малко значимо - сподели общопрактикуващата лекарка.

Хората започнаха да се опасяват да споделят, че са инфектирани с ковид, крият, не се обаждат на контактните си лица. Загубихме човечността поради страха какво ще кажат другите. Всеки би могъл да е позитивен и би трябвало да кажем на хората, с които сме били, те би трябвало да знаят ", сподели доктор Николова.

Есенно-зимният сезон ще бъде тежък за цялата система. Ще се насложат другите респираторни болести, всяко от тях стартира със сходни признаци на коронавирус, а в момента личните лекари нямат опция да вършат диагностика. Нямаме опция да назначим нито един от тестванията - за грип или за коронавирус. Лекува добре този, който диагностицира. Ние би трябвало да знаем какво лекуваме, заключи тя. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР