Апелативният съд във Варна потвърди изцяло присъда на Добричкия окръжен

...
Апелативният съд във Варна потвърди изцяло присъда на Добричкия окръжен
Коментари Харесай

Варненският апелативен съд потвърди присъда за убийство след изневяра

 Апелативният съд във Варна удостовери напълно присъда на Добричкия областен съд, с която обвиняем е бил приет за отговорен за ликвидиране в положение на мощно неспокойствие, провокирано от потърпевшия с принуждение и тежка засегнатост, оповестиха от пресслужбата на институцията.

Иван Ж. е направил действието по изключително непосилен за жертвата метод и с особена свирепост. Първоинстанционният съд му е определил да изтърпи отнемане от независимост за период от 8 години. Той би трябвало да изплати компенсации за неимуществени вреди на гражданските ищци – наследници на жертвата - в размер на общо 270 000 лева

Присъдата е обжалвана от подсъдимия пред Апелативния съд с искане за понижаване на наказването и на компенсациите. Недоволни от нея са и частните обвинители, които желаят връщане делото за ново разглеждане. При постановяване на решението си въззивната инстанция се съобрази с откритите обстоятелства:

Съпругата на Иван Ж. почнала интимна връзка с Румен Р. Двамата се усамотявали в автомобила на мъжа в отдалечени места в Добрич. На 31 октомври 2018г. Румен взел с колата си дамата. В същото време шофирайки, брачният партньор й я забелязал да се качва в непознатото транспортно средство. Той последвал колата до поляна в гората. Заварил двамата на задната седалка. Последвало сблъскване и замяна на удари сред мъжете. След това съпрузите се прибрали в дома си. 20 дни по-късно инцидентен минувач видял изоставения автомобил. В непосредственост било намерено тялото на мъртвия Румен Р.

Подсъдимият и отбраната му претендират, че е осъществено не ликвидиране, а гибелта е породена по несъобразителност в резултат на съзнателно нанесена телесна щета. Съдебният състав не приема тази теза. Налице е предумисъл за ликвидиране, а не за телесна щета, защото са нанесени голям брой тежки удари върху жизненоважни центрове на тялото. В резултат са породени съществени увреждания. Вследствие на побоя потърпевшият е доведен до животозастрашаващо положение, а настъпването на гибелта е било неизбежно. Съдът обръща внимание на обстоятелството, че подсъдимият е изоставил ранения самичък, в отдалечено и усамотено място, макар тежкото му положение.

Апелативният съд намира размера на наложеното наказване за обективен. Първоинстанционната присъда е вярна и в гражданската й част, защото е обосновано околните на умрелия – майката, двамата братя и сестра му - да бъдат възмездени. Присъдените компенсации дават отговор на житейския аршин за правдивост и на практиката на съдилищата.

С тези причини, въззивният съд реши, че не са налице учредения за изменение или анулация на атакуваната присъда, и я удостовери напълно.

Решението предстои на обжалване пред Върховния касационен съд.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР