Апелативният съд отмени решението на Окръжния съд и отказа екстрадицията

...
Апелативният съд отмени решението на Окръжния съд и отказа екстрадицията
Коментари Харесай

Отмениха екстрадицията на руснака, запалил паспорта си във Варна

Апелативният съд анулира решението на Окръжния съд и отхвърли екстрадицията на Алексей Алчин, руснакът, който изгори паспорта си пред постройката на Генералното консулство на Русия във Варна. Магистратите постановиха освобождението му, както и анулираха мярката му за неотклонение.

" Това е един доста прекрасен ден за българското правораздаване и за отстояването на самостоятелността на българската страна, която преследва европейските полезности ", сподели юристът на Алчин Герман Германов, съобщи БНР.

Съдът възприема тезата, че за Алчин съществува една доста действителна заплаха от утежняване на неговото състояние заради политически аргументи, предвид на тази антивоенна позиция, която той зае тук в България, уточни Германов. Адвокатът добави, че Апелативният съд е решил, че има действителна заплаха за живота на Алчин, до момента в който Окръжният съд е подходил прекомерно формалистично и безусловно.  Решението не предстои на обжалване, посочи Германов. Единствено опасенията са за ново искане за изгонване, в случай че в Русия му наложат присъда.

Днес Апелативният съд сподели на целия свят, че България се придържа към европейските правила за независимост и права на индивида, сподели Алчин. Той поздрави украинския народ по случай Деня на независимостта и пожела Украйна да не се предава и да се бори до успеха. 

Алксей Алчин остава във Варна, а след 6 месеца ще получи решение за непрекъснато престояване.

Казусът провокира бурни реакции в обществото, десетки жители и общественици се оповестиха в поддръжка на Алчин. 

Вчера пред постройката на съда още веднъж имаше протестиращи, измежду които известният български режисьор Галин Стоев. Според него обвиняванията са скалъпени. Защо българският съд приема изискванията на страна, която се държи като терорист, попита Стоев. Той е уверен, че няма никаква гаранция, че Алчин получи обективна присъда в родината си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР