Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по

...
Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по
Коментари Харесай

Прокуратурата започва проверка във всички предприятията за производство и съхранение на оръжия и боеприпаси

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде осъществена инспекция по реда на надзора за правда във всички предприятия и места за произвеждане и предпазване на оръжия, муниции, взривни субстанции и пиротехнически произведения на територията на апелативния правосъден регион, който включва областите  Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Това оповестиха от пресцентъра на институцията.

Проверката е по предписание на апелативния прокурор на Пловдив Тодор Деянов.

Тя ще бъде предоставена от шестте окръжни прокуратури в района – Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали, на съответните контролни органи – дирекциите „ Инспекция по труда “ и на Областните дирекции на Министерството на вътрешните работи във връзка със съблюдаване на нормите по Закона за здравословните и безвредни условия на труд и на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения. Целта е да се откри дали се съблюдават изискванията и реда за образования и инструктажи на чиновниците, дали са обезпечени безвредни условия на труд, както и дали се съблюдават софтуерните указания за работа с оръжия, муниции, взривни субстанции и пиротехнически произведения. 

Срокът за привършване на инспекцията е едномесечен. 

Започва инспекция и на оръжейния цех " Арсенал " в Казанлък по отношение на вчерашния тежък случай, в който починаха трима души.   " Ще бъде изискана цялата документи, която урежда индустриалния развой, нормативната такава, вътрешните уредби, правилниците, като ще се ревизира дали се съблюдава сигурността на труда, софтуерните условия за работа на всички предприятия, които влизат в цех „ Арсенал “ АД – Казанлък ", сподели тази заран пред публицисти заместник-окръжният прокурор Гриша Мавров. Чакаме инструкции, само че най-вероятно инспекцията ще стартира още през днешния ден, добави той.

По предписание на основния прокурор Иван Гешев следствието ще се води от Национална следствена работа. „ Изготвили сме предложение до Апелативна прокуратура – Пловдив делото да бъде взето под специфичен контрол “, разяснява тази заран окръжният прокурор Дичо Атанасов.

Инцидентът породи през вчерашния ден (4 октомври) в завод 150 на цех 4 на оръжейницата, в който се създават произведения, свързани със звуково-светлинен резултат.  При гърмежа починаха 55-годишен мъж и две дами на 53 и 43 години, а друга 43-годишна жена е в болница с тежка черепно-мозъчна контузия. 

Срокът за инспекцията в цех „ Арсенал “ АД е двумесечен, само че по думите на наблюдаващия прокурор Юлияна Станева той изрично ще бъде продължен предвид на тежестта и многочислените процесуално-следствени дейности. Тепърва ще координираме и дейностите си с Регионалната ревизия по труда, добави тя.

По думите на Дичо Атанасов, все още главната версия за повода за тежкия случай остава тази за жестоко нарушаване на софтуерния развой. Няма по какъв начин да се случи сходен случай, в случай че няма такова нарушаване, разяснява той и добави, че редом се работи и по други версии. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР