Антитела срещу COVID-19 се създават между седмия и десетия ден

...
Антитела срещу COVID-19 се създават между седмия и десетия ден
Коментари Харесай

Експерт: Първата доза от ваксината има ефективност от 45%. Затова трябва втора игла |

Антитела против COVID-19 се основават сред седмия и десетия ден от първата доза от имунизацията, като ефикасността е до 45%. Затова се постанова повторна имунизация, с цел да се реализира по-голяма успеваемост, обясни представителят на България в Европейската организация по лекарствата проф. Илко Гетов пред бТВ. Той добави, че и трите препарата, които се прилагат у нас, са минали през най-строгите условия и оценка на тяхното качество и безопасност.

Според продуктовата информация имунизациите, които са базирани на РНК технология, са с малко над 90% резултатност, на „ АстраЗенека “ тя е към 60%, достигайки до близо 80%. Професорът съпостави този вид ваксини с противогрипната, която дава отбрана до към 50 %.

По въпроса дали " АстраЗенека " е подобаваща за хора над 65 година проф. Гетов изясни, че забрани на европейско ниво няма. " Единственото нещо, което на този стадий е несъмнено и е според българските ръководства, е към дамите, които възнамеряват бременност през идващите шест месеца и бременните все още и кърмачките – не е целесъобразно да се имунизират. За всички останали групи пациенти, в това число и трансплантираните, хронично болните и тези с висок показател на телесна маса – могат да се имунизират ", бе безапелационен той.

И посочи, че в случай че пациент с тежко заболяване желае да се имунизира, е значимо да бъде в ремисия. Курсът с терапия за угнетяване на имунитета на пациент би трябвало да е минал поне 2-3 седмици преди слагане на първата доза или да е плануван 2-3 седмици след втората игла, предложи специалистът.

" Тук има следния феномен, ние подтикваме имунитета да построява антитела, а той изкуствено е подтиснат поради главното заболяване ", изясни механизма проф. Гетов.

Хората с алергии е хубаво да се тестват към съставките на препаратите, преди да си слагат ваксина. Според професора това би трябвало да стане 2-3 дни преди самата процедура. 

" Алергичните реакции след имунизация са към тъй наречените помощни субстанции. Добавени са към препарата, с цел да има той по-голям период на валидност – стабилизатори и консерванти. Ако пациент си е поставял противогрипна ваксина и не е имал алергична реакция, няма риск да се получи такава след имунизация против COVID-19 ", сподели още проф. Гетов.

Причината да се получат алергични реакции той изясни с обстоятелството, че организмът стартира да построява антитела. " За имунизацията на " АстраЗенека " има такива известия за реакции. Няма нищо притеснително, даже се спори, че по-добре да имаш такива реакции, защото имунитетът към този момент работи по повод построяването на антитела ", уточни професорът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР