Антиоксидантите в доматите засилват ефикасността на полезните бактерии в храносмилателната

...
Антиоксидантите в доматите засилват ефикасността на полезните бактерии в храносмилателната
Коментари Харесай

Доматеният сос е полезен за храносмилателната система

Антиоксидантите в доматите ускоряват ефикасността на потребните бактерии в храносмилателната система , заяви в. " Дейли мейл ", базирайки се на испански учени.

Когато доматите са готвени, пробиотичният им резултат е още по мощен . Високата температура стабилизира антиоксиданта ликопен и по-голямо количество от него оцелява в храносмилателната система и се усвоява от организма.

Учените от Политехническия университет във Валенсия изследваха по какъв начин храносмилането се отразява на антиоксидантите в доматения сос . Те откриха, че той предизвиква растежа на lactobacillus reuteri - едни от най-важните бактерии за здрав корем и вътрешности. Макар и тези бактерии да пречат на абсорбирането на някои антиоксиданти от доматите, антиоксидантите вършат бактериите по-ефективни , което е доста потребно за здравето.
 
 Thinkstock/Getty Images

Доматите съдържат доста витамини - А, В, С, Е и К, плюс калций, магнезий и фибри. В тях има и калий. Известно е, че доматите понижават безпокойството и забавят растежа на рака на стомаха. Доматеният сос може също да понижи риска от рак на простатата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР