„Антикризисните мерки на правителството са хаотични и по тази причина

...
„Антикризисните мерки на правителството са хаотични и по тази причина
Коментари Харесай

Софиянски: Планът за възстановяване е най-важната антикризисна мярка

„ Антикризисните ограничения на държавното управление са безредни и затова мъчно може да се предвижда техният резултат. Трябва да се понижи коренно ставката на Данък добавена стойност, в случай че желаеме да оставим повече пари на жителите и бизнеса. Планът за възобновяване и развиване е най-важната мярка, към чиято ос би трябвало да надградим антикризисните ограничения “, съобщи в изявление за БГНЕС Стефан Софиянски, някогашен длъжностен министър председател и кмет на София.

Според него мъчно може да се планува резултата от препоръчаните от държавното управление на Кирил Петков антикризисни ограничения за преодоляване на инфлацията.

„ Причината за това е, че те не са систематизирани. Ако имахме едно систематично отношение към проблемите, тогава можеше да си създадем съответните заключения “, сподели Софиянски.

Той даде съответен образец с намаляването на Данък добавена стойност.

„ Намаляваме на едни, връщаме на други, мъчно може да се проучва “, означи Софиянски и добави, че постоянно е бил съперник на диференцираната ставка.

Според него радикална стъпка би било общо понижаване на ставката на Данък добавена стойност.

„ Ние би трябвало да слезем някъде сред 15-18%. Това е радикалната стъпка. Тогава всеки по веригата ще завоюва. Целта на намаляването на Данък добавена стойност е да остават повече свободни пари в популацията и бизнеса “, съобщи някогашният длъжностен министър председател и прикани: Подходете коренно, сменете ставката!

Самият той е направил нещо сходно през 1997 година, когато смъква Данък добавена стойност от 22 на 20%. „ Тогава приходите от Данък добавена стойност не просто понижиха, те на идната година се качиха “.

Софиянски предложи да се работи редовно, коренно и „ най-много най-важната мярка, към която би трябвало да градим е Планът за възобновяване и развиване “.

„ Той би трябвало да бъде признат непременно. Ние закъсняхме с над година. Когато ти имаш оста на развиване, тогава можеш да си направиш сметката, с коя мярка ще го допълниш, какво ще направиш или въз основата на неговия запас по какъв начин ще подкрепиш съответна група “, съобщи някогашният столичен кмет.

Според него никога тези ограничения не би трябвало да водят до нарушение на правилата на пазарната стопанска система. „ Те би трябвало да бъдат ориентирани към подкрепяне непосредствено на съответни съсловни групи “, сподели Софиянски и добави, че те не облагодетелстват заможните българи, а „ просто са безредни, липсва им логиката и системата, с която ще влияем на процесите “.

В същото време някогашният длъжностен министър председател прави оценка като доста позитивна стъпка увеличението на пенсиите: „ Това е предвидлив ход, от който следствията ще са позитивни “.

Интересуваме се какво би направил той, в случай че през днешния ден трябваше да се оправя с тази рецесия. „ Първото нещо е да се одобри проектът, с цел да мога да строя с него. Ще се съсредоточвам върху неговото приемане. Ако би трябвало, ще вземам участие персонално в договарянията, както го направих с МВФ при въвеждането на валутния ръб “, сподели Софиянски.

Оттам нататък той би се съсредоточил върху стопанската система.

„ Трябва да се отсеят браншовете, които в действителност имат потребност от помощ. Това би трябвало да бъде направено въз основата на приноса, който те дават за растежа на Брутният вътрешен продукт, с цел да могат да осигуря един напредък през идващите години, нужен ми за влизане в еврозоната “, съобщи Софиянски.

Според него би трябвало да се стремим към постигането на дълготраен стопански напредък и да влезем в еврозоната след 4-5 години.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР