Антикорупционното ни законодателство може и да не работи, но пък

...
Антикорупционното ни законодателство може и да не работи, но пък
Коментари Харесай

Като няма домати, копайте трюфели!

Антикорупционното ни законодателство може и да не работи, само че пък ще надградим със Закон за трюфелите. Проектът беше импортиран от група патриотични депутати, само че си има предистория. Миналото лято за мотор се отбелязя сътрудника им от ГЕРБ Иван Миховски, откакто събирачи на деликатесната гъба му се оплакали на трюфел-фест от бруталните практики в бранша. С тази активност се занимавали 15-20 хиляди души, доста от които не подбирали методите при съществуването на високите изкупни цени. Разораване на горски масиви, отравяне на кучета-търсачи, принуждение против съперници.

Пак по това време обаче "ловци " на трюфели от цялата страна стачкуваха в Русе против 3-месечната възбрана на тази активност, наложена с разпоредба от районните дирекции на горите в цялата страна. Основанието за възбраната беше заплахата от африканска чума по свинете, само че евентуално се е опипвала почвата за регламентиране на бизнеса, чиито доходи идват извънредно от чужбина. И тъй като някои са напред с материала, желаят правила които да отстранят масовката.

За трюфели у нас допреди двайсетина години никой не е и чувал, а огромният взрив за българските търсачи е през дъждовната 2014 година, когато тематиката става шлагер. А тъй като тук никой не заплаща луди пари за гъба, съвсем целият рандеман отпътува за Италия и Франция, които купуват дивия улов макар отглежданите в плантации култивирани трюфели.

И за други неща не бяхме чували, нито подозирали. Като да вземем за пример, че ще изчезнат българските домати, краставици, лук и чушки, за каквито търговците афишират без да им мигне окото вноса от Турция и Македония. Където трюфелният бизнес също потръгвал с усилени темпове с вероятността да изяде хляба на нашите берачи. Защото както ни затрупват със зарзават, който неизвестно за какво не можем към този момент да отглеждаме, по този начин и ще залеят пазара преди ние да го регламентираме.

В претекстовете към законопроекта вносителите пишат, че горските територии безусловно се опустошават, избухват "битови " спорове, а намесата на контролните органи е алегорична и неефективна. Нещо повече, горските съдействали за уедряване на масиви в интерес на избрани наематели с неразбираем предмет на договорите, което създавало условия за корупционни практики. Разбирай - такива от дълго време има, само че кой да им хване дирите?!

Иначе закончето в плана е малко и съдържа най-вече забрани и административно-наказателни разпореждания с санкции до 10 000 лв.. Такива има и в Закона за горите, в Закона за лова и опазването на дивеча, и в безчет още закони. Въпросът е ще правят ли работа в гората на страна, чиито контролни органи не могат да се схванат тераса или общи елементи от покрива на етажната благосъстоятелност са барбекюто и сауната на антикорупционния началник в столицата.

Иначе дай, Боже, трюфел на всякоя софра! Днес - трюфел, на следващия ден - гъба, и по този начин до момента в който върнем на трапезата... доматите и чушките. А с този законодателен обсег и перфекционизъм нека пък станем правова страна!

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР