Антикорупционният фонд (АКФ) предлага на следващото заседание на Временна комисия

...
Антикорупционният фонд (АКФ) предлага на следващото заседание на Временна комисия
Коментари Харесай

АКФ иска комисията за Нотариуса да изслуша и ръководството на МВР

Антикорупционният фонд (АКФ) предлага на идващото съвещание на Временна комисия за инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов-Нотариуса, да бъде поканено за чуване цялото управление на Министерство на вътрешните работи. В това число министър, заместник-министри и основен секретар.

АКФ смята това за належащо с оглед насъбраните значими въпроси от публично значение, свързани с Божанов. Искането е отправено посредством писмо по ръководителя на парламентарната комисия Никола Минчев.

Като друга съществена причина за нуждата от изслушване от АКФ показват големите подозрения в Министерство на вътрешните работи и неговите самостоятелност и обективност, които стават публично притежание към проблема с групата към разстреляния Мартин Божанов. От изявленията, документи и журналистически следствия към този момент има сериозен брой въпроси, на които управлението на министерството дължи отговор, безапелационни са от АКФ.
 Бившият началник на ГДБОП е
Бившият началник на ГДБОП е " осъществявал контакт " с Нотариуса, призна Министерство на вътрешните работи

Любомир Янев през днешния ден работи в отдел " Противодействие на престъпната престъпност " към Столична дирекция на вътрешните работи

Сред въпросите, чакащи отговор съгласно Антикорупционния фонд, са следните:
Укрива ли Министерство на вътрешните работи информация от обществото и прокуратурата дали Мартин Божанов е бил помощник на някоя работа в министерството? Преди две седмици административният началник на Софийска градска прокуратура заяви, че и те нямат отговор на своето запитване в тази посока. Какво се случва с инспекциите на отдел " Вътрешна сигурност " по сигналите за защита и подпомагане на Мартин Божанов и защита на " Секретен сътрудник клуб "? Преди месец Министерство на вътрешните работи заяви за и повече информация не е оповестена. Проверяват ли се дати в отдел " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи са прикривани предходни сигнали за чиновници на Министерство на вътрешните работи, охранявали Нотариуса и други предприемачи? Назначени ли са инспекции по данните в медиите за връзки на Божанов с някогашни и сегашни шефове на ГДБОП. включително информацията за засечени трафични данни, доказващи диалог сред Нотариуса и Калин Стоянов, тогава шеф на ГДБОП през 2021 година? Ще даде ли Министерство на вътрешните работи съществено пояснение по какъв начин брачната половинка на Нотариуса - Гергана Божанова е в ГДБОП. какви инспекции са осъществявани ПРЕДИ назначението й и с какви резултати са завършили? Единствената обявена досега информация от сегашния шеф на ГДБОП Явор Серафимов е, че откакто след това, след назначението й се установило разминаване сред предоставените от нея самата данни за имотното й положение и действителното състояние, било направено нужното да бъде освободена.
В умозаключение от Антикорупционния фонд се надяват такова чуване да се случи допустимо най-скоро, стига да има политическа воля за постигане до истината.
 ГЕРБ и Движение за права и свободи оповестиха комисията
ГЕРБ и Движение за права и свободи оповестиха комисията " Нотариуса " за предизборно тричане и цирк

Движение за права и свободи ще отстранява Никола Минчев като ръководител на комисията " Нотариуса "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР