Антикорупцианната комисия (КПКОНПИ) е загубила на първа инстанция делото за

...
Антикорупцианната комисия (КПКОНПИ) е загубила на първа инстанция делото за
Коментари Харесай

КПКОНПИ губи делото срещу бивша шефка на съд

Антикорупцианната комисия (КПКОНПИ) е изгубила на първа инстанция делото за конфискация на 153 548 лева от някогашния ръководител на Административния съд във Варна Анелия Цветкова. Производството против Цветкова е поради присъдата й за рушвет от октомври 2015 година С решението си от края на февруари гражданският съд, който отхвърля желае на КПКОНПИ против Цветкова, й присъжда и 760 лева разходи и 6500 лева адвокатско заплащане, видя " Сега " в правосъдните регистри.

Цветкова беше наказана на 3 години условно, че през 2008 година като арбитър поискала и получила подкуп от 10 000 лева, с цел да позволи административно дело по избран метод. На 17 юли 2008 година тя предала на проверяващите парите, които се намирали в дома й - 93 000 лева, 3270 $ и 28 900 евро, т.е. сума на обща стойност 153 548 лева След това те й били върнати.

В производството по конфискация КПКОНПИ твърди, че имало възможност Цветкова да е правила закононарушения и преди този момент, което предполагало косвена връзка сред незаконната й активност и имуществото, добито от нея във втората половина на 2008 година И че тя нямала " открити законни източници на приходи за придобиването на сумите, конфискувани от нея ". Искът против нея сочи, че от декември 1984 година до края на 2008 година Цветкова и някогашният й брачен партньор получили приходи, които се равняват на 4429 минимални работни заплати. А разноските им за придобиване на четири недвижими парцела и три леки автомобила, за прехрана, погасяване на отговорности от заем, пътешестване в чужбина и така нататък били равни на 5199 заплати. Т.е. няма законен източник на въпросните 153 548 лева и те би трябвало да бъдат иззети.

Цветкова пледира, че комисията е завишила разноските и занижила приходите й, като да вземем за пример не е взела предвид 55 000 лева, дарени от татко й, 55 000 евро, получено от вуйчо й капаро по прелиминарен контракт за продажба на парцел и така нататък Тя твърди, че сумата, която е предала на проверяващите, била от спестявания и капарото. 

От прокуратурата също упорстват пред съда, че настояването на КПКОНПИ е неоснователно и съдът би трябвало да го отхвърли.

Съдия Галатея Ханджиева приема, че е не потвърдено, че Цветкова е получила капарото. Но че за интервала приходите й са 570 945 лв., а разноските й са по-малко - 398 823 лева. Няма съображение да се допусна, че имуществото, чието лишаване се желае, е добито от незаконната активност на Цветкова, написа съдът. Според магистратите парите, конфискувани от вкъщи на някогашната съдийка, са със легален източник. Вярно, че разликата сред приходи и разноски е 133 155 лева а конфискуваните пари са повече с 20 392 лв. Тази стойност не е забележителна по смисъла на закона и това изключва да е придобита от незаконна активност, изяснява съдът.

" Категорично е, че парите в дома й не са свързани по никакъв метод с съответното осъществено от нея по-рано в същия ден закононарушение. Престъплението е донесло на Цветкова облага от тъкмо 10 000 лева, която е друга от парите в дома й. Те нито директно, нито индиректно произтичат от закононарушението, за което е приета за отговорна ", написа в правосъдното решение. Освен всичко съдът изяснява, че парите към този момент не са налични, а законът не разрешава да се отнеме тяхната равноценност. Това решение не е дефинитивно и КПКОНПИ може да го нападна пред Апелативния съд във Варна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР