Антиимигрантска партия е с най-големи шансове да спечели парламентарните избори

...
Антиимигрантска партия е с най-големи шансове да спечели парламентарните избори
Коментари Харесай

И в Словения се задава победа на антиимигрантска партия

Антиимигрантска партия е с най-големи шансове да завоюва парламентарните избори в Словения на 3 юни, откакто близо половин милион мигранти минаха през страната по пътя към Западна Европа. Възможно е обаче Словенската демократическа партия (SDS) да остане отвън държавното управление поради липса на евентуални съдружни сътрудници, отбелязва " Ройтерс ".

Един от митингите на SDS този месец беше подсилен от унгарския министър председател Виктор Орбан. Сега партията води в изследванията (с поддръжка от 14.9%) и дава обещание да отхвърли системата за квотно разпределение на мигранти, утвърдена в разгара на рецесията. Темата още веднъж влезе в дневния ред, откакто сред януари и април 1226 души минаха през страната - спрямо 322-ма за същия интервал предходната година.

Лидерът на партията Янез Янша два пъти е бил министър председател на страната - от 2004 до 2008 година и от 2012 до 2013 година, Година след началото на втория си мандат подаде оставка след избор на съмнение поради обвинявания в корупция, които другояче отхвърля. Той даже влезе в пандиза през 2014 година, наказан по обвинявания за рушвет, свързани с оръжейна договорка от 2006 година По-късно беше освободен, откакто Конституционният съд изиска процесът против него да стартира още веднъж. Това не се случи, тъй като в това време изтече отминалостта на действието, за което беше упрекнат.

Според SDS отводът от банкет на мигранти (Любляна би трябвало да настани 567 души) би дал сигурност на Словения, а в случай че партията завоюва властта, ще пренасочи средства, плащани в този момент на неправителствени организации, към силите за сигурност.

Очаква се лявоцентристката Листа на Марян Шарец да вземе 9.7% от вота, а социалдемократите - към 6.5%. В мощно разделения парламент e допустимо шампионата на SDS да не ѝ даде опция да сформира държавно управление, защото може другите организации да е желаят да работят с нея. Според политическия анализатор в националното радио " Словения " Таня Старич се чакат " доста дълги съдружни договаряния " и надали ще има нов кабинет преди септември.

Не всички са съгласни с антиимигрантската вълна - за някои в центъра на предизборните диспути са бъдещето на здравната система, чувството за корупция и емиграцията измежду младите. При застаряващото население е нужна и промяна на пенсионната система.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР