Антарктика е добре известен с ледените си температури. Всъщност това

...
Антарктика е добре известен с ледените си температури. Всъщност това
Коментари Харесай

Тази година е била втората най-студена зима в Антарктика

Антарктика е добре прочут с ледените си температури. Всъщност това е най-студеният континент на Земята и в нов отчет се споделя, че преди малко е претърпял втората си най -студена зима, откогато се мери температурата там.

Според Националния център за данни за снега и леда (NSIDC), зимата 2021 година е измежду най-студените до момента, като температурите за юни, юли и август са с 3,4 ° C по-ниски от междинните за интервала 1981-2010 година, като записват медиана от -62,9 ° С.

Резултатът значи, че това е втората най-студена зима на Антарктика (юни-юли-август), която изостава единствено от тази през 2004 година в 60-годишния метеорологичен дневник на станция Южен полюс Амундсен-Скот.

По време на полярния мрак – от април до септември – междинната температура тази година е била -60,9 ° C, което е нов връх за тези месеци. Този шестмесечен сектор е и най-тъмното време на Южния полюс. Именно тук слънцето се потапя под хоризонта за финален път покрай пролетното равноденствие, като не изгрява още веднъж чак до есенното равноденствие.

„ Атмосферата в действителност огъва слънчевата светлина, тъй че получаваме малко по-голям (с към 60 километра) ярък сектор от светлина, която покрива планетата, в сравнение с тъмната част “, споделя Тайлър Хамилтън, метеоролог от The Weather Network.

Докладът приписва извънредно ниските температури на голям брой виновници. Сред тях са продължителни интервали на по-силни от междинните ветрове към континента, които нормално отделят ледената завивка от по-топлия въздух.

„ Два интервала на мощни ветрове, обграждащи континента, в действителност стопираха топлия въздух от навлизане в студените вътрешни региони “, споделя Хамилтън.

В допълнение към ветровете като фактор на студа, се следиха и мощни полярни вихри от горната атмосфера, което води до забележителна озонова дупка.

Изглежда, че озоновата дупка е достигнала своя оптимален размер по това време, като първичните измервания оповестяват, че тя е в най-високите 25 % от 1979 насам, когато стартира битката за понижаване на озоновата дупка „, споделят от NSIDC.

Дори през летните месеци температурите в действителност не доближават позитивна стойност на Южния полюс. Станцията Южен полюс Амундсен-Скот, ситуирана на кота 2835 метра, има междинна месечна температура през лятото от -28 ° C, съгласно Националната научна фондация (NSF).

През зимата междинната месечна температура там е -60 ° C.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР