Антарктида пази извънземни тайни.Континентът Антарктида е известен с арктическия студ

...
Антарктида пази извънземни тайни.Континентът Антарктида е известен с арктическия студ
Коментари Харесай

Антарктида пази извънземни тайни

Антарктида пази извънземни секрети .Континентът Антарктида е прочут с арктическия мраз,с пингвините си, само че и с неповторимите находки, скрити под милиони кубически тонове лед.

Много от скалите, открити в Антарктида, са част от Трансантарктическите планини, които доближават височина от към 4 500 метра, или по-високи от Скалистите планини в Северна Америка. Скрити под леда, скалите на Антарктида разкриват динамичната история на континента.

Континентът е разграничен на две елементи: Изток и Запад. Според геолозите Източна Антарктида е кратон, античен континентален блок от земната кора и най-горната тога, формирана от магмени, седиментни и метаморфни скали, някои от които са на повече от 3 милиарда години.

Западна Антарктида е относително млада и се състои най-вече от вулканични скали, основани преди към 201,3 милиона до 145 милиона години.

Планинската верига Гамбурцев

На два километра под античния лед на континента лежи голяма планинската верига на име Гамбурцев. Едва неотдавна напредъкът в технологията разреши на учените да видят леда, който ги изумил с дължината си от 1200 километра и върхове, тук-там достигащи 3000 метра.

Древна и незнайна бактерия

През 2012 година съветски учени опитват и пробиван трикилометрова дупка в леда. Така инцидентно е намерено подледниково езеро, което учените по-късно назовават Восток. Във водите му, обаче, учените откриват нещо извънземно: след милиони години, в които езерото е било непокътнато, във водите му е открита странна антична бактерия, изцяло непозната за днешния свят.

Странни човешки черепи

Експедиция се натъкнала на три удължени черепа. Откритието било цялостна изненада за света на археолозите, а през днешния ден се има вяра, че черепите са първите човешки остатъци, открити на континента. Вярвало се, че Антарктида не е била посещава от хора преди модерната епоха. В по-ранни експедиции сходни черепи били открити в Перу и Египет, което потвърждава, че още преди хиляди години е имало контакт сред античните цивилизации на Африка, Южна Америка и Антарктида.

Водопад с кървава вода

Кървав поток от алена вода се стича от един от ледниците в Антарктида. След проучване излиза наяве, че голямо съществуване на стоманен оксид във водата я оцветява в алено.

Огромен метеорит

Под вековните ледове на континента се крие тайнствен обект, който може да преобърне всеобщите показа за историята на Земята . През 2006 година учени от Университета в Охайо виждат „ гравитационна особеност “, употребявайки телескопа „ GRACE ” на НАСА. Твърде евентуално е това да се окаже голям паднал метеорит, два пъти по-голям от този, образувал кратера Чиксулуб на полуостров Юкатан в Мексико, отговорен за заличаването на динозаврите преди към 65 милиона години.

 

 

Източник: БГНЕС

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР