Анонс на Джеф Безос в края на 2013 г. –

...
Анонс на Джеф Безос в края на 2013 г. –
Коментари Харесай

„Въздушната баничарка“ Black Swan – първият товарен дрон в света, създаден в България

Анонс на Джеф Безос в края на 2013 година – един от многото, които предприемачи от неговия сан от време на време вършат – намира ненадейно продължение в България. Става дума за визията на основателя на Amazon за доставки на дребни товари по домовете посредством компактни безпилотни дронове. Милиардерът счита, че концепцията има бъдеще и ще успее да се наложи като всеобща процедура.

Когато я чуват, братята Константин и Свилен Рангелови се заинтригуват, само че бързо претеглят капацитета ѝ и доближават до извода, че в България да вземем за пример тя не е използвана заради куп условия – като се стартира от жилищната инфраструктура и висящите интернет кабели по стълбовете и се стигне го недоверието у хората да пуснат сходна машина в дома си.

Днес, десетина години по-късно, концепцията на някогашния най-богат човек на света куца и е надалеч от гръмките упования за необятна приложимост. Тази на двамата братя обаче е напът да проправи началото на нова ниша, която може да изстреля тяхната компания за карго полети Dronamics до международния бизнес хоризонт, а и да подтиква развиването на дребните стопански системи и прохождащите бизнесмени.

Преди по-малко от месец техният безпилотен товарен дрон „ Черен лебед “ (Black Swan) сполучливо реализира първия си полет. Той е първият подобен в света и идва девет години откакто Dronamics започва като компания и стартира да работи по футуристично звучащата си тогава концепция – да сътвори дребен товарен аероплан, който да прави всекидневни колета на къси дистанции от до 2500 км.

Dronamics е първата в Европа лицензирана самолетна компания за товарни дронове и първият стратегически сътрудник на IATA за дронове в международен мащаб. До края на тази година ѝ следва да стартира да извършва постоянни търговки услуги: в началото по един маршрут и с един аероплан, а до 2030 година – в голям брой страни и с над 3000 опериращи дрона.

Амбициите през днешния ден са огромни, само че началото е мъчно – без средства, без налични регулации за този вид полети, без екип. Но с убеждението, че концепцията има капацитет. „ За доста хора това беше налудничаво, за нас беше въпрос на време да си набавим ресурсите, които са ни нужни “, споделя Свилен Рангелов в ефира на Nova.

Той е по-големият от двамата братя и се занимава с избистрянето на предприемаческата идея, намирането на вложители и ръководенето на бизнеса като цяло. По-малкият, Константин, е авиоинженер и отдолу под неговия разум и ръце се ражда „ Черният лебед “.

Името не е инцидентно. През средновековието е нарицателно за нещо, което не съществува и не невероятно – „ като да цъфнат налъмите “, майтапи Свилен Рангелов. Впоследствие мореплаватели се натъкват на черен лебед в далечни земи и от този момент смисълът се трансформира към нещо, което звучи нереално, само че в действителност е. Кръщават го по този начин, с цел да „ си мислят всички, че няма да стане, а то да стане “ – без значение че бива развивано от България, с стеснен запас и дребен екип.

Първото им финансиране е акселераторската стратегия на Eleven и е в размер на 25 000 лева Година по-късно си обезпечават още 100 000 от най-голямото съревнование за дълбоки технологии в Европа. Днес към този момент имат вложители от 12 страни. Компанията е набрала 40 млн. $ финансиране, в това число и от Европейския съвет за нововъведения, както и от листването си на пазара BEAM на Българската фондова борса. Предстои сдружението да реализира финансиране от серия А тази година.

„ Виждаха нашата целенасоченост и че в никакъв случай няма да се откажем. Няма свят, в който ние да се откажем. “

Под повърхността обаче се крият голям брой премеждия и стотици отводи. Но както споделя Свилен Рангелов, пораженческото мислене няма по какъв начин да докара де победи. Това е и една от чертите, които ги отличават на фона на българската действителност, занапред пробуждаща се за предприемачество с огромен и иновационен обсег.

Идеята за товарните дронове стъпва върху голям брой изследвания, съгласно които развиването на инфраструктурата е от основно значение за стимулирането на стопанската система. Казано нагледно – да се отпушат вените и артериите, тъй че „ кръвта да стига до всеки орган “. Безпилотните товарни полети ще отключат капацитет за голям брой дребни търговци от районни местоположения, които ще получат шанса да разраснат пазара си неведнъж, без да се постанова да мислят за комплицираната, мудна и скъпа логистика. Накратко казано, „ Черният лебед “ се чака да изиграе ролята на „ баничарка във въздуха “.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР