Аномалиите в температурите оказват негативно влияние върху пчелните семейства. Това

...
Аномалиите в температурите оказват негативно влияние върху пчелните семейства. Това
Коментари Харесай

Аномалиите във времето вредят на пчелните семейства

Аномалиите в температурите оказват отрицателно въздействие върху пчелните фамилии. Това сподели Тихомир Стоицов, ръководител на браншовия съюз „ Пчела”, пред " Фокус ".

По думите му миналата зима е била по-мека, пчелните фамилии са се развили прибързано. Това е довело до обстоятелството, че още през месец януари пчелните фамилии са отглеждали пило – бъдещите пчели.

„ След това имахме захлаждане, което ограничи пчелните фамилии и те се събраха на кълбо, а тогава заплахата беше такава, че пилото остава отвън кълбото и се простудява. За да се поддържа естествена температура, пчелните фамилии консумираха по-голямо количество храна, а това води до недояждане или заплаха от гладна смърт”, съобщи Тихомир Стоицов.

Към момента аномалиите в атмосферните условия към този момент са се разминали, само че пчеларят би трябвало да наблюдава положението на пчелните фамилии и да реагира на време. „ При пролетния обзор има минимални провали, само че с малко помощ пчелните фамилии могат да компенсират нещата. Очаква се разцвет на овошките и се надявам, че нещата ще бъдат по-добри от минали години”, сподели Стоицов.

Загубите през зимно-пролетния сезон при пчелните фамилии са до 5%, което е обикновено.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР