Анкетната комисия в американската Камара на представителите за смъртоносния щурм

...
Анкетната комисия в американската Камара на представителите за смъртоносния щурм
Коментари Харесай

Комисията за 6 януари препоръча Тръмп да бъде обвинен в метеж

Анкетната комисия в американската Камара на представителите за смъртоносния взлом на Капитолия при започване на предходната година предложи през днешния ден на федералната прокуратура да повдигне на някогашния президент Доналд Тръмп обвинявания в бунт, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Специалната комисия в доминираната от демократите долна камара на Конгреса изиска от министерството на правораздаването да повдигне обвинявания против някогашния президент републиканец, в това число за възпрепятстване на публична процедура в законодателния орган, скрит план за машинация против Съединени американски щати и бунт. Искането не е правно обвързващо, само че може да ускори натиска върху прокурорите, които правят голям брой следствия против Тръмп, да подхващат дейности, отбелязва Ройтерс.

" За да оцелеем като страна на законите и демокрацията, това не трябва да се повтаря в никакъв случай повече ", акцентира ръководителят на анкетната комисия - демократът Бени Томпсън.

Той разкритикува Тръмп, че е призовал тълпата да се събере на Капитолия и че е подкопал вярата в демократичната система.

Комисията взе решението си с единогласие. Не е ясно дали министерството на правораздаването ще се съобрази с нейната рекомендация и в случай че да - по кое време вероятно. Решението на комисията обаче единствено по себе си е невиждано, отбелязва ДПА.

Говорител на министерството на правораздаването на Съединени американски щати отхвърли да разяснява рекомендацията, показва Ройтерс. Засега няма реакция и от страна на Тръмп.

Обвиненията, за които става въпрос, се санкционират със затвор и отнемане от право за заемане на държавни постове, отбелязва Франс прес.

През ноември Тръмп разгласи, че има намерение да се кандидатира за нов президентски мандат на изборите през 2024 година

" Комисията събра съществени доказателства, че президентът Тръмп е имал желание да наруши мирния преход във властта, очакван в нашата Конституция ", разяснява малко преди гласуването демократът конгресмен Джейми Раскин. " Ние считаме, че събраните по време на нашето следствие доказателства потвърждават правотата на това да бъде предложено завеждането на правосъдни каузи против Доналд Тръмп ", добави той.

Анкетната комисия предложи също четирима републиканци в Камарата на представителите, в това число водача на партийната група в долната камара на Конгреса Кевин Маккарти, да бъдат предадени на комисията по етиката поради отхвърли им да дадат показания в границите на следствието.

Привърженици на Тръмп нахлуха в Конгреса на 6 януари 2021 година, до момента в който той утвърждаваше успеха на демократа Джо Байдън на президентските избори два месеца по-рано. Републиканецът по този начин и не призна провалянето си и не стопира да твърди, че е изгубил с машинация, подстрекавайки своите поддръжници да не признават Байдън за законен президент. При смъртоносния взлом на Капитолия петима души починаха.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР